Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

papildināts (17:29) - Elektroenerģijas tirgus atvēršanu atliks līdz nākamā gada sākumam

Elektroenerģijas tirgus liberalizāciju tomēr atliks līdz 2015.gada 1.janvārim - par to pirmdien vienojusies koalīcija.

Līdz ar šo vienošanos koalīcijas partneri rosina grozījumus Enerģētikas likumā, lai līdz 1.janvārim atliktu elektroenerģijas tirgus liberalizāciju mājsaimniecībām. Atlikt to uz vēl vēlāku termiņu neļauj Eiropas Savienības regulējums.

Premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība) skaidroja, ka lēmums par elektroenerģijas tirgus liberalizācijas atlikšanu pieņemts saistībā ar sabiedrības bažām par elektroenerģijas tarifu kāpumu. Līdz 1.janvārim, kas tas tomēr notiks, valdība cer rast citus ceļus, kā šo izmaksu pieaugumu kompensēt arī pensionāriem un citem, kuriem patlaban ministriju aprēķinos elektroenerģijas tarigu pieauguma kompensācijas nav paredzētas. Tās pašlaik ir ieplānotas trūcīgākajiem un mazturīgajiem iedzīvotājiem, kā arī daudzbērnu ģimenēm.

Savukārt uz jautājumu, kas tiks darīts gadījumā, ja Latvenergo vērsīsies regulatorā, prasot jau iepriekš minēto tarifu paaugstinājumu, premjere vien bilda - "tad arī to risināsim.".

Vienlaikus Labklājības ministrija un Ekonomikas ministrija beidzot vienojušās par to, kurš atbildēs par kompensācijas mehānismu, kā noteiktām iedzīvotāju grupām kompensēt elektroenerģijas cenu pieaugumu. Attiecīgus noteikumus, paredzot kompensāciju aprēķinu un iekļaušanu rēķinā deleģēt elektroenerģijas piegādātājam, otrdien plānots pieņemt valdībā, pavēstīja labklājības ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienība). 

Jau ziņots, ka Saeimas priekšsēdētāja un Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, kā iemeslu minot notikumus Ukrainā, pirmdien koalīcijas padomes sēdē aicinās partnerus vienoties par elektroenerģijas tirgus atvēršanas atlikšanu.

Vēstīts arī, ka Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa. Ņemot vērā, ka elektroenerģijas sadārdzinājums mājsaimniecībām var būt pat aptuveni 40%, tika paredzēts izstrādāt kompensācijas mehānismu.

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) 13.martā gatavojas protesta akcijām visā Latvijā, iebilstot pret valdības lēmumiem, kuri pasliktina Latvijas iedzīvotāju dzīves līmeni, tostarp arī elektroenerģijas tirgus atvēršanu.

Tikmēr elektroenerģijas tirgotāja Enefit valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers jau uzsvēris - politiķu spēlēšanās ar tirgus atvēršanas datumu mājsaimniecībām nekādā veidā neatrisinās paredzamo cenu kāpumu.

Pievienotas 2. līdz 5.rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas