Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Papildināts valsts kompensējamo zāļu klāsts

No 1. janvāra kompensējamo zāļu sarakstā iekļautas jaunas zāles mielofibrozes (kaulu smadzeņu mieloproliferācijas slimība) un kolorektālā vēža ārstēšanai, kā arī paplašinātas terapijas iespējas pacientiem ar 2. tipa cukura diabētu. Iekļaujot jaunas zāles, paplašinātas arī patoģenētiskās terapijas iespējas pacientiem ar primāro plaušu hipertensiju, portālu Diena.lv informēja Nacionālais veselības dienests (NVD).

Kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļauta arī jauna diagnoze – Citi nātrenes veidi (diagnozes kods L50.8). Līdz ar to pacientiem ar hronisku spontānu nātreni turpmāk noteiktus medikamentus no valsts budžeta līdzekļiem kompensēs 100 % apmērā.

No 2019. gada 1. janvāra valsts kompensējamo zāļu sarakstā ir 1714 medikamenti un 253 medicīniskās ierīces.

50 %, 75 % vai 100 % apmērā, atkarībā no kompensācijas apmēra konkrētai diagnozei, valsts kompensē lētākās zāles ar līdzvērtīgu efektivitāti.

Līdz ar to, ja pacientam ir izvēlētas dārgākas zāles, starpība starp lētākajām un dārgākām zālēm pacientam ir jāsedz pašam.

Tāpēc pacienti tiek aicināti pārrunāt ar ārstu un farmaceitu lētāku zāļu lietošanas iespēju, lai ārstētos nepārmaksājot, jo aktīvā viela, kura ārstē konkrēto slimību, līdzvērtīgas efektivitātes zālēm ir viena un tā pati. 

Tapat, panākot vienošanos ar zāļu ražotājiem un lieltirgotavām, vairākiem valsts kompensējamo zāļu sarakstā iekļautajiem medikamentiem samazināta cena, kuru valsts maksā, lai nodrošinātu zāles kompensācijas sistēmas ietvaros. Pateicoties šim finanšu ietaupījumam, kompensējamās zāles turpmāk varēs saņemt lielāks pacientu skaits. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas