Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Par 5-12% pieaugušas cenas gaļai, jogurtiem, sviestam un miltiem

Šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, par 5% līdz 12% pieaugušas cenas liellopu gaļai, broileriem, atsevišķiem ekskluzīviem jogurtiem, sviestam, kviešu miltiem, cukuram un griķiem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe.

Savukārt cenu samazinājums šajā laikā bijis visu veidu dārzeņiem un kartupeļiem, vistu stilbiņiem, pilnpienam un atsevišķiem jogurtiem. Vislielākais cenu samazinājums bijis galda bietēm - par 61% un galviņkāpostiem - par 52%.

"Dārzeņiem cenas samazinājās par trešdaļu, jo masveidā ienākusies jaunā dārzeņu raža, kas šogad ir daudz lielāka nekā iepriekšējā gadā. Daudzas valstis pat prognozē dārzeņu un kartupeļu pārpalikumus. Savu darbu pie zemās cenas paveica arī e-coli baktērijas skandāls, kas mazināja uzticību dārzeņiem un līdz ar to samazināja patēriņu. Krievijas aizvērtā robeža Eiropas dārzeņu ražotājiem lika meklēt papildu tirgus, kur savu saražoto lēti pārdot," norādīja Gulbe.

Savukārt gaļas cenu pieaugumu Gulbe skaidroja ar lopbarības un citu resursu cenu palielinājumu, kā arī pieprasījuma pieaugumu pasaules tirgū.

Savukārt attiecībā par prognozi tuvākajiem mēnešiem Gulbe norādīja, ka cenām vajadzētu kristies.

"Tuvākajā laikā pārtikas produktu cenām vajadzētu samazināties saistībā ar tendencēm pasaules tirgos. Tomēr to varētu apslāpēt mazumtirdzniecības apjomu pieaugums iepriekšējos mēnešos. Tas varētu neveicināt tirgotāju vēlmi samazināt produktu cenas," sacīja Gulbe.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Centrs vāc, apkopo un sniedz Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtību noteikšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas