Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu šogad atzīts Swedbank Baltics

Šogad Latvijas vērtīgākā uzņēmuma statusu ir ieguvusi AS Swedbank Baltics, liecina Nasdaq Riga un Prudentia veidotais 2022.gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu Top101.

Otrajā vietā ierindojās līdzšinējais topa līderis AS "Latvenergo", savukārt trešajā ir AS "Latvijas valsts meži".

Šogad "Top101" iekļuvušo vietējā kapitāla privāto uzņēmumu skaits salīdzinājumā ar valsts uzņēmumiem ir palielinājies par teju 20%. Vienlaikus 54,5% topā iekļuvušo uzņēmumu joprojām ir uzņēmumi ar ārvalstu kapitālu.

Topa sarakstā iekļuvušo Latvijas vērtīgāko uzņēmumu kopējā vērtība 2022.gadā ir sasniegusi 25,2 miljardus eiro, kas salīdzinājumā ar pērnā gada sarakstu ir pieaugums par 12%.

"Top101" ir 16 jaunpienācēji, tostarp arī šā gada Latvijas vērtīgākā uzņēmuma statusu ieguvusī "Swedbank Baltics", kas, konsolidējot visu "Swedbank" darbību Baltijā zem viena uzņēmuma, šogad veido 68% no kopējās "Top101" jaunpienācēju uzņēmumu vērtības.

Otro vietu topa sarakstā ieguvušās "Latvenergo" vērtība bija 2,452 miljardi eiro, kas ir par 19% lielāka nekā pērn, bet "Latvijas valsts mežu" vērtība ir 1,341 miljards eiro, kas ir samazinājums par 8%.

Savukārt SIA "Mikrotīkls" vērtība šogad palielinājusies par 5%, sasniedzot 1,308 miljardus eiro.

Gada laikā vērtību visstraujāk ir izdevies palielināt SIA "Gaujas koks" - 2,5 reizes, sasniedzot 231,18 miljonus eiro.

Neskatoties uz kopējo "Top101" vērtības palielināšanu, iekļaušanas slieksnis topā tika mazināts par 7,27 miljoniem eiro jeb 10%, minimālajai uzņēmuma vērtībai sarūkot līdz 65,61 miljonam eiro. Šī tendence norāda uz ekonomikas izaugsmes tempa vājināšanos gan Latvijas, gan Eiropas tirgū kopumā, norāda topa veidotāji.

Līdzās Latvijas vērtīgāko uzņēmumu topam šogad otro gadu pēc kārtas publiskots arī Baltijas "Top30" vērtīgāko uzņēmumu saraksts. 

Baltijas sarakstā par vērtīgāko uzņēmumu atzīts "Thermo Fisher Scientific Baltics" ar 6,1 miljarda eiro vērtību. Otrajā vietā ierindojas "Vilniaus prekyba" ar 4,7 miljardu eiro vērtību, savukārt "Swedbank Baltics" ierindota trešajā vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas