Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Par piekrastē pamanītiem roņiem dienā tiek saņemti vidēji 40 zvani

Pavasarī ik dienu tiek saņemti vidēji 40 telefona zvani no iedzīvotājiem par piekrastē pamanītiem roņu mazuļiem, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Tas gan nenozīmējot, ka katru reizi zvans ir par citu roni - parasti vairāki zvani tiek saņemti par vienu un to pašu roni, kurš, ja ir veselīgs, pārvietojas gar piekrasti. Saņemot zvanu, vides inspektori no sākuma cenšas mutiski noskaidrot, kāds ir roņu mazuļa veselības stāvoklis - ja viņš ir apvēlies un izskatās veselīgs, iedzīvotājiem tiek ieteikts netraucēt. Savukārt gadījumos, ja roņu mazuļa stāvoklis tiek raksturots kā slikts, uz notikuma vietu dodas eksperts, kas klātienē novērtē situāciju un pieņem lēmumu par turpmāko rīcību.

Lielkalns gan vērsa uzmanību, ka liela daļa roņu mazuļu jūras piekrastē vienkārši laiskojas - viņi ir aptuveni 3-4 nedēļas veci, beiguši baroties ar mātes pienu un maina kažoku - no balti pūkainā uz pelēko. Šajā periodā ronēni pamazām sāk apgūt pieaugušu roņu iemaņas - medīt zivis.

Tie ronēni, kas tiek nogādāti zoodārzā, ja ir ļoti mazi, sākotnēji tiek baroti ar speciālu putru, kuras sastāvā ir smalki samaltas zivis un vitamīni - masa ronēnam tiek iebarota ar zondes palīdzību. Kad pienāk laiks, pakāpeniski šī barība tiek nomainīta pret veselām zivīm. Kad ronis ir sasniedzis vidēji sešu mēnešu vecumu, kas parasti ir ap jūliju, viņš tiek palaists atpakaļ jūrā. Turklāt neatbilst patiesībai apgalvojums, ka ronis, pieradis pie barotājiem, pats vairs nespēs adaptēties brīvā dabā. Roņi šajā ziņā ļoti labi pielāgojas brīvās dabas apstākļiem un prot par sevi parūpēties, skaidroja Lielkalns.

Roņu uzturēšanas izmaksas zoodārzā nav mazas, tomēr konkrētu summu Lielkalns nevarēja nosaukt. Uzturēšanas izmaksās ir ne tikai izmitināšana un barība, bet arī veterinārā aprūpe, ja tāda ir nepieciešama.

Ir arī roņi, kuri tiek nogādāti citu valstu zoodārziem. Šādos gadījumos viņi turpina uzturēties Rīgas Zooloģiskajā dārzā, līdz ir sakārtota visa dokumentācija un dzīvnieki var tikt nogādāti uz jaunajām mājām.

Šogad zoodārzā ir nogādāti divi roņu mazuļi, un tas noticis šajā nedēļā. Viens ronēns atvests 21.martā no Kalngales, taču viņš bijis tik ļoti savainots, ka pieņemts lēmums dzīvnieku iemidzināt. Savukārt otrs ronis atvests 22.martā. Šis mazulis jau sācis nomainīt kažoku, lai gan ir samērā vārgs un sver vien 10 kilogramus.

Pēdējo 20 gadu laikā zoodārzā ir uzņemti vairāk nekā 90 roņu un pogaino roņu mazuļi, un lielāko daļu no tiem ir izdevies izaudzēt lielus. Daļa izaudzēto ronēnu ir devusies uz dažādiem pasaules zoodārziem un okeanārijiem Ķīnā un Japānā, Francijā, Peru, Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Krievijā. Daļa jaunuļu tika izlaisti atpakaļ brīvībā Baltijas jūrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas