Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Partijas EP vēlēšanu deklarācijās nav norādījušas vairāk nekā 36 000 eiro

Lai gan dažas partijas nav norādījušas daļu finansu resursus deklarācijās un dažas ir sodītas, kopumā 2014. gada Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu kārtībā nav konstatēti būtiski pārkāpumi, trešdien preses konferencē pavēstīja KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Notikušas četras pārbaudes par administratīvo resursu izmantošanu, tās bija saistītas ar e-pasta, telpu vai transporta izmantošanu aģitācijai. Visos gadījumos lietvedība izbeigta. Vienā gadījumā KNAB ir izteicis mutvārdu aizrādījumu deputāta kandidātam Mārtiņam Šicam (LRA), kurš izmantojis administratīvos resursus, lai aģitētu par sevi.  

Kopumā piecas politiskās partijas deklarācijās nebija kopā nebija norādījušas 36 760,83 eiro, informēja Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Inga Jaunskunga, šīs piecas partijas - Latvijas Reģionu apvienība (LRA), Alternative, Latvijas atdzimšanas partija, Latvijas Sociāldemokrātiskā Strādnieku partija (LSDSP) un Zaļo un Zemnieku savienība, tika sodītas ar 2870 eiro lielu sodu. 

KNAB saņēmis arī 51 iesniegumu par priekšvēlēšanu izdevumu apjoma ierobežojumu pārkāpumiem.

Partijas bija saņēmušas 856 dāvinājumus un ziedojumus 1 397 899 eiro apjomā, un politiskā partija Alternative no viena ziedotāja pieņēma 27 600 eiro, kas pārsniedz vienai fiziskai personai pieļaujamo ziedojuma apjomu kalendārā gada laikā. 

Divas partijas no visām, kas piedalījās EP vēlēšanās, sauktas pie administratīvās atbildības par savlaicīgu deklarāciju neiesniegšanu - partiju Suverenitāte un partiju Par prezidentālu republiku (PPR). Suverenitātei uzlikts 40 eiro sods, ko tā līdz šim nav samaksājusi, bet PPR tika cauri ar mutvārdu aizrādījumu. 

Neviena no partijām aģitācijai nav izmantojusi summu, kas pārsniedz pieļaujamo.  

Streļčenoks pateicās Valsts policijai, Drošības policijai un citām varas iestādēm, kas palīdzēja pārbaudīt noteikumu ievērošanu.

EP vēlēšanas notika 2014.gada 24.maijā un tajās Latvijas pārstāvībai Eiropas Parlamentā bija jāievēl astoņi deputāti no 170 pieteiktajiem kandidātiem.  

Vēlēšanās Latvijā piedalījās 445 225 jeb 30,24 procenti vēlētāju, vēstīja Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Eiropas Parlamenta vēlēšanās Latvijā piedalījās 14 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti, bet piecus procentus no vēlēšanās nodotā balsu kopskaita un deputātu vietas Eiropas Parlamentā ieguva pieci deputātu kandidātu saraksti – Partija Vienotība – 46,19% balsu un četras vietas, bet Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (NA), Saskaņa, Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), Latvijas Krievu savienība (LKS) ieguva katra pa vienai deputāta vietai. 

Eiropas Parlamentā no Vienotības ievēlēti Valdis Dombrovskis, Sandra Kalniete, Artis Pabriks un Arturs Krišjānis Kariņš. Bet no partijām, kas ieguva vienu vietu - Roberts Zīle (NA), Andrejs Mamikins (Saskaņa), Iveta Grigule (ZZS) un Tatjana Ždanoka (Latvijas Krievu savienība).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas