Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pašvaldībām māca neapjukt apdraudējuma gadījumā

Par aktuāliem izaicinājumiem drošības jomā un pašvaldību lomu un pienākumiem dažādu apdraudējumu gadījumos - šādas ievirzes seminārs pagājušajā nedēļā notika Rīgas domē (RD), un tā rīkotāju vidū bija arī Aizsardzības ministrija (AM) un Iekšlietu ministrija (IeM). Pēc semināra amatpersonas galvenokārt runāja par dienestu koordināciju terora aktu gadījumos, jo tieši par šo tēmu notika semināra praktiskā daļa. Abi ministri uzsvēra, ka mācībās nav izmēģināta rīcība militāra iebrukuma gadījumā, tomēr preses konferencē vairākkārt tika piesaukta ģeopolitiskā situācija, pirmdien lasāms avīzē Diena.

Seminārs par apdraudējumiem notiek laikā, kas mudina skatīties uz to tieši potenciāla militāra konflikta kontekstā - nule izskanējusi informācija par IeM sagatavotajām vadlīnijām, kā rīkoties kara gadījumā, un Ministru kabinetā saskaņošanai nodoti Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie noteikumi par iedzīvotāju nodrošināšanu ar pirmās nepieciešamības precēm valsts apdraudējuma gadījumā.

Runājot par civilās aizsardzības problēmām, kā viens no klupšanas akmeņiem tiek nosaukts valdības nepieņemtais Tautsaimniecības mobilizācijas plāns, kurā būtu noteikts, kā ārkārtas situācijā tiek mobilizēti resursi, izmantota tehnika, ģeneratori elektrības ražošanai, organizēta ēdināšana u. tml. Par to, ka šāds plāns ir izstrādāts un sākta starpministriju saskaņošana, tika ziņots jau pērn. Premjeres preses sekretāre Aiva Rozenberga Dienai paskaidroja, ka plānu izstrādājusi EM, bet tas joprojām ir saskaņošanas stadijā.

Dienas aptaujātie pašvaldību vadītāji visumā atzinīgi vērtēja šādu mācību rīkošanu. Atklājās gan, ka daļa novadu vadītāju paši seminārus nav apmeklējuši, bet aizsūtījuši citus darbiniekus. Līvānu mērs Andris Vaivods (ZZS) uz Rēzeknes semināru neesot aicināts, bet labprāt aizbrauktu, ja līdzīgus pasākumus vēl rīkotu: "Ar mani ir konsultējušies Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji par civilās aizsardzības organizēšanu, un es savus priekšlikumus arī izteicu. Novadā katru gadu ar atbildīgajām personām civilās aizsardzības jautājumi tiek pārrunāti." Kārsavas novada domes priekšsēdētāja Ināra Silicka (ZZS) seminārā bija piedalījusies un atzīst, ka uzzinājusi daudz jauna. Civilās aizsardzības pasākumi Kārsavā notiekot, piemēram, skolās ir mācības, kā rīkoties trauksmes gadījumā.

Visu rakstu Modelē apdraudējumu lasiet pirmdienas, 30.marta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas