Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Patēriņa cenas maijā Latvijā pieauga par 0,3%; gada inflācija pakāpusies līdz 2,3%

Latvijā šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli patēriņa cenas pieaugušas par 0,3%, bet gada inflācija - šogad maijā salīdzinājumā ar 2017.gada maiju - pakāpusies līdz 2,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, maijā audzis par 2,5%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2018.gada maijā, salīdzinot ar aprīli, precēm cenas pieaugušas par 0,3%, bet pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājies par 0,4%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada maiju precēm cenas augušas par 1,9%, bet pakalpojumiem - par 3,2%.

Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām maijā salīdzinājumā ar aprīli bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, kā arī cenu kritumam ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,5%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kāpumu grupā bija svaigiem dārzeņiem (+7,7%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+1,4%), mājputnu gaļai (+2,3%), sviestam (+6,4%), kā arī saldējumam (+3,5%), savukārt lētāks bija siers (-4,1%), šokolāde (-4,1%), gaļas izstrādājumi (-3,5%), kā arī olas (-2,6%).

Galvenokārt akciju ietekmē apaviem cenas maijā samazinājās par 1,8%, bet apģērbiem - par 0,7%.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas mēneša laikā palielinājās par 0,9%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 1,7%, tostarp dīzeļdegvielai - par 2% un benzīnam - par 1,7%. Dārgāki kļuva pasažieru aviopārvadājumi.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 1%, ko galvenokārt noteica cenu kritums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem par 10,3%. Lētāki bija ziedi, barība lolojumdzīvniekiem, savukārt pieauga televīzijas abonēšanas maksa.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējā cenu līmeņa kāpumu, noslēdzoties akcijām, galvenokārt noteica cenu pieaugums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem par 1,8%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu sadārdzinājums mēneša laikā bija tabakas izstrādājumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, farmaceitiskajiem produktiem. Savukārt lētāks galvenokārt akciju ietekmē bija alus.

Šogad maijā, salīdzinot ar pagājušā gada maiju, lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, veselības aprūpei.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija sviestam (+32,6%), skābajam krējumam (+10,3%), pienam (+7,4%), kefīram (+8,5%). Cenas palielinājās arī cūkgaļai (+8,5%), mājputnu gaļai (+3,6%), olām (+11,2%), maizei (+1,9%), augļu un dārzeņu sulām (+4,8%). Savukārt lētāks bija cukurs (-31,2%), kafija (-10,2%), svaigi dārzeņi (-3,6%), milti un citi graudaugi (-6,5%), makaronu izstrādājumi (-6,7%), šokolāde (-3,1%), augu eļļa (-5,4%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 4,1%. Alkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 3,2%, sadārdzinoties galvenokārt stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tabakas izstrādājumu cenas pieauga vidēji par 5,7%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 3,2%. Dārgāks bija cietais kurināmais, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, siltumenerģija, atkritumu savākšana, kā arī mājokļu īre, savukārt cenas akciju ietekmē samazinājās materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 3,9%. Cenu pieaugums bija zobārstniecības pakalpojumiem, farmaceitiskiem produktiem un ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās degvielai par 10,4%, tostarp dīzeļdegvielai - par 12,5%, bet benzīnam - par 9,8%, savukārt auto gāzei cena samazinājās par 4,2%. Cenas palielinājās arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam. Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 4,8%, ko galvenokārt noteica autotransportlīdzekļu apdrošināšanas sadārdzināšanās. Cenas palielinājās frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem, kā arī finanšu pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums gada laikā bija apaviem, ēdināšanas pakalpojumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, televīzijas abonēšanas maksai. Savukārt cenas samazinājās mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, barībai lolojumdzīvniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas