Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Pēdējās dienās KNAB saņēmis vairākus signālus par iespējamu slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju

Pēdējās dienās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) saņēmis vairākus signālus par iespējamu slēpto aģitāciju, kas varētu būt saistīta ar gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja KNAB Politisko organizāciju pārkāpumu izmeklēšanas nodaļas priekšniece Amīlija Raituma.

Piemēram, slēptās aģitācijas pazīmes saskatītas influenceru publicētā saturā, bet kādā citā gadījumā konstatēts, ka kāds ir samaksājis par to, lai no vairākiem anonīmiem sociālo tīklu kontiem popularizētu jau iepriekš radītu saturu, kas izskatās vērsts pret kādu politisko partiju vai kandidātu.

Kā skaidroja Raituma, sākotnēji ne vienmēr iespējams pateikt, vai materiāls ir vai nav uzskatāms par slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju, taču KNAB izvērtē katru gadījumu, kad ir novērojamas slēptās aģitācijas pazīmes, un, pirmkārt, tiek vērtēts materiālu saturs.

Priekšvēlēšanu aģitācijas periodā līdz šim KNAB ir sācis kopskaitā 72 pārbaudes, tajā skaitā 41 gadījumā tiek vērtēta iespējama slēptā priekšvēlēšanu aģitācija. Četros administratīvā pārkāpuma procesos jau ir piemēroti sodi kopumā 2800 eiro apmērā.

Līdz šim konstatētos priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumus Raituma novērtēja kā nebūtiskus, skaidrojot, ka kopumā tie nav būtiski kropļojuši konkurenci starp politiskajiem spēkiem. Vienlaikus KNAB pārstāve uzsvēra, ka priekšā ir vēl divas priekšvēlēšanu aģitācijas perioda dienas, kuras var uzskatīt par visbūtiskākajām.

Raituma aicināja iedzīvotājus šodien un rīt, vēlēšanu dienā, pievērst uzmanību tam, vai netiek veikta apmaksāta priekšvēlēšanu aģitācija internetā un citos elektronisko sakaru līdzekļos. Šajās divās dienās, piemēram, nedrīkst mest pastkastītēs politiskās reklāmas, kā arī nedrīkst izplatīt apmaksātu priekšvēlēšanu aģitāciju un politiskās reklāmas internetā. Tomēr nav aizliegts internetā veikt tiešu vai netiešu neapmaksātu aģitāciju - aicināt balsot par vai pret kādu politiķi vai partiju.

Par novērotiem iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem iedzīvotāji tiek aicināti ziņot KNAB pa tālruni vai mobilajā lietotnē. Raituma uzsvēra, ka birojam katrs saņemtais signāls ir svarīgs un tie tiks pārbaudīti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas