Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pētījums: Latvija krietni uzlabojusi ārpolitiskās aktivitātes

Latvija ir krietni uzlabojusi savus rādītājus Eiropas Savienības ārpolitikas aktivitātēs, liecina pētījums pat Eiropas ārpolitikas tendencēm 2014.gadā European Foreign Policy Scorecard 2015.

Latvija ārpolitiskajās aktivitātēs pagājušajā gadā bijusi līdere piecas reizes, kas ir divreiz vairāk nekā iepriekšējā pētījumā, kas veidots 2013.gadā.

Latvijas Ārpolitikas institūta prezentētajā pētījumā teikts, ka Latvija pagājušajā gadā bijusi līdere saistībā ar sankciju noteikšanu Krievijai par tās aktivitātēm Ukrainā, kā arī bijusi līdere, atbalstot preses brīvību Krievijā. Sadarbībā ar ASV Latvija bijusi līdere, uzsverot nepieciešamību Eiropas Savienībai un Krievijai sadarboties.

Pētījumā minēts, ka Latvija bijusi aktīvākā valsts, piedāvājot savu palīdzību Austrumeiropas partnerības valstīm. Tāpat tā ir bijusi līdere humanitārās palīdzības sniegšanā.

Pirms diviem gadiem, kad bija citas ārpolitikas aktualitātes, Latvija vairāk tika minēta kā zaudētāja, īpaši, ja runa bija par politiskā dialoga veidošanu ar Ķīnu, uzsverot cilvēktiesību nozīmi Ķīnā. Tāpat Latvija 2013.gadā nav īpaši aktīvi iestājusies par nepieciešamību Baltkrievijā ievērot politisko liberālismu. Tikmēr tā bija līdere prasībā par liberalizāciju Krievijā, Ukrainā un Moldovā.

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica šodien pētījuma prezentācijā atzina, ka Latvija var lepoties, ka ir pamanīti tās centieni stiprināt Austrumu partnerību, ka ir pamanīts darbs, gatavojoties un vadot Eiropas Savienības prezidentūru. Turklāt atzīstami, ka Latviju uz kartes pamana arvien vairāk cilvēku.

Pagājušajam gadam vajadzēja būt pozitīvu sasniegumu gadam, tomēr Krievijas aktivitātes Ukrainā un citi notikumi ieviesa izmaiņas, minēja Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds. Gan Krievijas agresivitāte, gan teroristu uzbrukumi, gan nestabilā Eiropas ekonomiskā situācija ir parādījusi, cik trausla spēj būt stabilitāte. Vienlaikus Latvija ir parādījusi, ka spēj tikt galā ar ārējiem izaicinājumiem. Arī Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā pārstāvis Andris Kužnieks atzina, ka pagājušais gads bijis tāds, kāds nav prognozēts. Tomēr pozitīvi ir novērtējama sabiedriskās domas maiņa Latvijā - arvien vairāk iedzīvotāju sevi asociē ar Eiropas Savienības pilsoņiem un kā vienu no lielākajiem savienības sasniegumiem uzskata mieru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas