Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pētījums: Nelegālo cigarešu īpatsvars Latvijā joprojām augsts

Kā liecina tirgus pētījumu kompānijas Nielsen aizvadītā gada nogalē veiktais pētījums, 2019.gada 4. ceturksnī nelegālo cigarešu tirgus īpatsvars Latvijā bija 16,8%. Tas ir pieaudzis par 0,6%, salīdzinot ar aizvadītā gada 2. ceturksni, bet samazinājies par 2,9%, salīdzinot ar situāciju gadu iepriekš.

Igaunijā nelegālo cigarešu īpatsvars aizvadītā gada nogalē bija turpat divas reizes zemāks nekā Latvijā, sasniedzot 9,9%, bet Lietuvā ievērojami augstāks - 21,4%. Jāatzīmē, ka, piemēram, salīdzinot ar 2013. gada attiecīgo periodu, kad nelegālās cigaretes Latvijā veidoja gandrīz trešdaļu visa tirgus - 29,9%, uz pašreizējo brīdi tas ir samazinājies turpat divas reizes.

4,9% no pērn nelegāli ievestajām cigaretēm bijušas viltojumi, kas attiecīgi veido 0,8% no kopējā Latvijā patērēto cigarešu apjoma. Lielākais nelegālo cigarešu apjoms Latvijā joprojām tiek ievests no Baltkrievijas (78,9%). Līdzīgi kā iepriekšējos pētījuma periodos 73,3% no kopējā nelegālo cigarešu apjoma veidoja Grodņas tabakas fabrikas ražotās cigarešu markas, piemēram Premier, NZ, Fest, Minsk.

Analizējot nelegālo cigarešu izplatību Latvijas pilsētās, ievērojams to īpatsvars konstatēts Daugavpilī (32,7%), Ogrē (32%) un Salaspilī (31%), savukārt Rīgā nelegālo cigarešu apjoms aizvadītā gada nogalē bija 16,2%.

"Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija novērtē tiesībsargājošo iestāžu ieguldījumu cīņā ar kontrabandas shēmu organizētājiem un nelegālajiem ražotājiem, tāpat novērtējam iekšlietu ministra Sanda Ģirģena interesi un aktīvo iesaisti problēmu risināšanā. Nozares un tiesībsargājošo iestāžu sadarbība ir jāturpina, ko atzīmējām arī nozares pārstāvju tikšanā laikā ar iekšlietu ministru," uzsver asociācijas pārstāve Marita Jansone.

"Nozare ir vērsusi Ģirģena uzmanību arī uz turpmākiem izaicinājumiem – kā zināms, no šī gada 20. maija visā Eiropas Savienībā būs aizliegta mentola cigarešu tirdzniecība, kas Latvijā veido ievērojamu tirgus daļu - turpat 18%.  Akcīzes nodokļa ieņēmumu izteiksmē tie ir aptuveni 38 miljoni eiro, kas var netikt iekasēti, jo kontrabandisti nekavēsies šo situāciju izmantot, tāpēc atbildīgajām institūcijām jāpievērš pastiprināta uzmanība šim aspektam. Tāpat pēdējā gada laikā Latvijā atklātas vairākas labi aprīkotas viltoto cigarešu ražotnes, kas spēj saražot viltotas cigaretes rūpnieciskos apjomos. Šādas ražotnes rada ievērojamus zaudējumu gan valstij, gan legālajiem ražotājiem, līdz ar to būtu nepieciešamas izmaiņas likumdošanā, nosakot kriminālatbildību par cigarešu nelegālu ražošanu. Vienlaikus  jāaktualizē jautājums  par  tabakas izstrādājumu ražošanas iekārtu reģistrāciju un to aprites kontroli, kā to nosaka Pasaules Veselības organizācijas Vispārējās konvencijas par tabakas uzraudzību  Protokols par tabakas izstrādājumu nelikumīgas tirdzniecības ierobežošanu," piebilst Jansone.

Kompānija Nielsen pētījumu veic divas reizes gadā. Pētījuma metode – tukšu cigarešu paciņu vākšana uz ielām un atkritumu urnās, nosakot cigarešu izcelsmes valsti, balstoties pēc akcīzes marķējuma un brīdinājumu uzrakstiem par kaitīgumu veselībai. Pētījuma metodi ir apstiprinājis OLAF (Eiropas birojs krāpšanas apkarošanai).

Pētījums veikts no 2019. gada 25.septembra līdz 4. oktobrim, apsekojot 25 Latvijas pilsētas (61% no Latvijas iedzīvotājiem) un savācot 4900 tukšās cigarešu paciņas.

Top komentāri

artis
a
Cigaretēs 100%ieaistīti augsta ranga cilvēki,kuriem tas ir izdevīgi,tāpēc jau pie mums augšā pieņemta korupcija,kur gatavi pat savu māti pārdot!Pats vienkāršākais veids būtu pie mums nolaist cenas līdz nelegālo cigarešu līmenim-tad nelegālās cigaretes izzustu,valsts kasē ripotu naudiņa,bet nē,tātad kādiem augšā sēdošajiem liekēžiem tas ir izdevīgi!Apkarotāji,smiekli nāk!Pa visām muitām un robežām nāk iekšā,tas taču pat bērnam skaidrs...
Nejēga
N
Nelegālās cigaretes taču neieved rokas bagāžā(pēc vairuma spriežot, tas nav iespējams) Kā gan citādā veidā tas notiek? Vajag izsludināt konkursu, par pareizu atbildi īpašu balvu pasniegt. Mēģināsim minēt!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas