Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pētnieki uzsver saziņas nozīmi ar Latvijas iedzīvotājiem ārvalstīs

2012.g.6.novembrī LU ģeogrāfi, sadarbībā ar portālu draugiem.lv, ir izveidojuši inovatīvu pētniecības instrumentu, un 2010. un 2012.gados veica apjomīgas aptaujas ar Latvijas iedzīvotājiem ārvalstīs. Migrācijas pētījumos pasaulē aizvien biežāk izmanto modernās tehnoloģijas (internetu, mobilos telefonus utt.).

Pētījuma mērķis ir izvērtēt aktuālākās mobilitātes tendences, izmantojot draugiem.lv platformu. Aptaujas rezultāti liecina, ka nozīmīga daļa ārvalstīs aptaujāto ikdienā interesējas par norisēm Latvijā. 41,3% ikdienā izmanto dažādus sociālos saziņas tīklus, t.sk. draugiem.lv.

Saziņas veids un biežums ar Latviju

Analizējot iegūtos datus LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes (ĢZZF) pētnieku grupa profesores Zaigas Krišjānes vadībā secina, ka, salīdzinot ar tiem Latvijas iedzīvotājiem, kas devās uz ārvalstīm tūlīt pēc ES paplašināšanās, ekonomiskās krīzes gados izbraukušo vidū vērojams jauns migrācijas iemesls. Ja uzreiz pēc 2004.gada cilvēki biežāk devās uz ārvalstīm labāk nopelnīt, tad krīzes gados arvien vairāk bija to, kuri Latvijā zaudējuši darbu. Respondenti uzsver, ka bijuši spiesti meklēt darbu ārzemēs, nespējot veikt ikdienas un kredītu maksājumus.

Galvenie izbraukšanas iemesli 2012.gadā respondentiem bija:

- kredīti, nespēja segt ikmēneša maksājumus - 22%;
- gandrīz tikpat lielā mērā – nedrošība, neskaidrība par savu nākotni – 19%;
- trešais nozīmīgākais iemesls bija bezdarbs, grūtības atrast darbu – 14%.

23% respondentu atbildēja, ka vēlas atgriezties Latvijā, bet 12% uzsver, ka drīzāk plāno pārcelties uz citu valsti, nevis atgriezīsies Latvijā. 65% aptaujāto plāno palikt ārvalstīs turpmākos piecus gadus. Nedrošība par nākotni, tādējādi ir gan svarīgs izbraukšanas iemesls, gan arī šķērslis, lai pieņemtu lēmumu atgriezties Latvijā.

Pētījumu, izmantojot Draugiem.lv platformu veica LU ĢZZF pētnieku komanda: prof. Zaiga Krišjāne, pētniece Elīna Apsīte-Beriņa un doktorante Aija Lulle, LU un Tartu universitātes pētnieks, ģeogrāfijas doktors Māris Bērziņš, draugiem.lv pētījumu projektu vadītājs Juris Auzāns.

Draugiem.lv kopā ir 1,2 miljonu reģistrētu lietotāju visā pasaulē. Katrs piektais pieslēdzas portālam no ārzemēm. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas