Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pieteikties vakcīnai vajag visiem

Kopumā pret Covid-19 vakcīnas saņemšanai varēs reģistrēties četros veidos.

Ļoti daudz cilvēku aktīvi atsaukušies iespējai pieteikties vakcīnai pret Covid-19, izmantojot vietni www.manavakcina.lv. Patlaban reģistrējušies vairāk nekā 61 000 iedzīvotāju. Vakcinācijas biroja pārstāve Agnese Strazda Dienai stāsta, ka īpašs uzaicinājums nav jāgaida arī tiem, kas atrodas prioritārajās grupās. Ikvienam iedzīvotājam, kam ir iespēja izmantot vietni www.manavakcina.lv un ir e-paraksts vai internetbankas pieslēgums, jāpiesakās savai vakcīnai. Pavisam drīz iedzīvotājiem būs iespēja pieteikties arī pa tālruni.

Ātrākas iespējas

"Veselības ministrija aicina visus iedzīvotājus virs 18 gadu vecuma reģistrēties savai vakcīnai, lai pēc tam vieglāk un ātrāk varētu nodrošināt vakcinācijas procesu brīdī, kad vakcīnas tiks nogādātas Latvijā," skaidro A. Strazda. Nolūks ir izzināt nepārprotamu piekrišanu vēlmei vakcinēties, un tādējādi tiek nodrošināti vakcinācijas procesam nepieciešamie iedzīvotāju aktuālie kontakti, lai nosūtītu uzaicinājumu ar vietu un laiku savas vakcīnas saņemšanai. Tieši vietnē Manavakcina.lv norādītā kontaktinformācija tiks izmantota gan veiktā pieteikuma apstiprinājuma izsūtīšanai, gan arī saziņai brīdī, kad jāierodas uz vakcīnas saņemšanu. 

Tādēļ ir aicinājums palīdzēt un laikus pieteikt savas ģimenes seniorus. Visi, kuri jaunāki par 60 gadiem un sirgst ar kādu no hroniskajām slimībām, arī ir iekļauti prioritāro grupu sarakstā. Šādas slimības ir ļaundabīgie audzēji, hroniskas nieru slimības, Dauna sindroms, demence un tamlīdzīgas slimības, arī sirds asinsvadu sistēmas slimības (sirds išēmiskā slimība, kardiomiopātijas), smadzeņu asinsvadu slimības (insults), aptaukošanās (ķermeņa masas indekss virs 30 kg/m2), sirpjšūnu anēmija, cukura diabēts, bronhiālā astma, cistiskā fibroze, smaga arteriālā hipertensija, aknu slimības (t. sk. hepatīti), plaušu fibroze, talasēmija, prioritāri vakcinēs arī personas ar imūndeficītu stāvokli (t. sk. HIV infekcija, medikamentoza imūndepresija, onkoloģiskas slimības u. tml.). Kopumā Latvijas iedzīvotāji vakcīnas saņemšanai varēs reģistrēties četros veidos: vietnē www.manavakcina.lv, zvanot pa bezmaksas tālruni (tālruņa līnija uzsāks darbu šīs nedēļas laikā), darba devēji varēs iesniegt savu darbinieku sarakstus (primāri iedzīvotāji tiek aicināti pieteikties individuāli, negaidot darba devēja rīcību), ar ģimenes ārstu palīdzību.

"Nevienam no pieteikšanās kanāliem nav paredzēta priekšrocība vakcinācijas secības plānošanā. Neatkarīgi no tā, kā pieteikumu saņems, šie dati tiks izmantoti vakcinācijas procesa plānošanai un organizēšanai. Protams, uzsākt vakcinēt varēs brīdī, kad vakcīnas būs pieejamas," norāda A. Strazda.

Visi saņemtie pieteikumi vakcīnai viena kalendārā mēneša laikā tiks apstrādāti vienlīdzīgi, pēc nejaušības principa. Tas nozīmē, ka februārī saņemtie pieteikumi tiks apstrādāti vienlaicīgi un šie iedzīvotāji saņems aicinājumu vakcinēties uz pieteikumā norādīto e-pasta adresi un tālruņa numuru, tiklīdz būs pieejamas vakcīnas un vakcinācijas punkts, uzsver A. Strazda. 

Būs vienota IT sistēma

Pirmajās dienās daudziem nācās visai ilgi gaidīt pēc autentifikācijas veikšanas ar Latvija.lv, jo vietne personīgās identifikācijas apliecināšanai tiek izmantota arī citu valsts un pašvaldību sniegto pakalpojumu saņemšanai. Kā skaidro Vakcinācijas biroja pārstāve, pirmajā stundā www.manavakcina.lv jaudas bija pietiekamas, bet, tā kā autentifikācija jeb personas identitātes pārbaude jāveic caur Latvija.lv, tad lielā pieprasījuma dēļ vietnes darbība tika traucēta. "Tika palielināti Latvija.lv resursi un meklēts iemesls šādiem darbības trūkumiem," teic A. Strazda.

Lai nodrošinātu maksimāli ātru vakcinācijas procesu, ieplānots darbs pie vienotas vakcinācijas procesa IT sistēmas, kas palīdzēs nodrošināt efektīvu loģistiku brīdī, kad Latvijā ienāks lielākas kravas ar vakcīnām. A. Strazda norāda: "No vakcinācijas projekta vadības viedokļa mūsu uzdevums ir nodrošināt to, ka brīdī, kad vakcīnas Latvijā ienāk, tās operatīvi tiek nogādātas tiem, kas veiks vakcināciju."

Aicinājumus vakcinēties sāks izsūtīt, kad Latvijā būs pieejamas vakcīnas, un, ņemot vērā prioritārās grupas, piemēram, seniori saņems aicinājumu ātrāk. Turpmāk visām grupām aicinājumi būs atkarībā no vakcīnu pieejamības un vakcinācijas kabinetu noslodzes. Pieteikties šajā rindā drīkst arī tie mediķi un ārstniecības iestāžu darbinieki, kuri sākotnēji vēlējās nogaidīt, bet vēlāk pārdomājuši. Viņi rindā drīkstēs iet ārpus kārtas.

7. februārī Latvijā saņemtas 7200 AstraZeneca vakcīnas devas, ar ko bija plānots vakcinēt mediķus, farmaceitus, kā arī uzsākt vakcinēt pirmos sociālo aprūpes centru darbiniekus un iemītniekus. Diemžēl, saņemot vakcīnas, tika konstatēts, ka piegādātājs ir pieļāvis atkāpi no noteiktās procedūras – vakcīnu piegādes temperatūra bijusi par pusgrādu zemāka nekā noteiktā +2 – +8°C temperatūra. Lai pirms vakcīnu nodošanas tālāk pilnībā nodrošinātu vakcinācijas procesa kvalitāti, pieprasīts un vēlāk arī sagaidīts apstiprinājums no ražotāja AstraZeneca, ka šādai atkāpei nav ietekmes uz vakcīnu kvalitāti. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas