Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Pirmā jaunās Saeimas valdība

Ar vienošanos par atbildības jomu sadali otrdienas vakarā ir beidzies pirmais jaunās valdības veidošanas etaps, kam sekos ne mazāk grūtais Ministru kabineta deklarācijas sagatavošanas process. Līdz iecerētajai valdības apstiprināšanai 5. novembrī - dienu pēc jaunās Saeimas pirmās sēdes, kas būs nākamajā otrdienā, ir palikusi nedēļa, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Tās laikāVienotība, Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) ir noskaņotas vienoties. Pirmajā sēdē pilnvaras noliks tagadējā valdība, un tad Valsts prezidents varēs oficiāli nominēt Laimdotu Straujumu (Vienotība) atkārtoti uzņemties valdības veidošanu.

Ja vēl pirmdien ZZS pārstāvji paredzēja, ka līdz ar pārmaiņām Vienotībā palielināsies iespēja, ka pēc Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē ir jāgatavojas jaunas valdības veidošanai, tad pēc ziņas par Vienotības līderes Solvitas Āboltiņas atgriešanos Saeimā otrdien šīs runas bija pieklusušas.

Pirms trešdien paredzētās partiju tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu ir zināmi visi ministru kandidāti, izņemot izglītības un zinātnes ministri. Vienotība ir amatam uzrunājusi Iespējamās misijas vadītāju Mārīti Seili, bet par kandidāti vēl Vienotība lems trešdien valdes un frakcijas sēdē.

Bez iepriekšējās valdības darba pieredzes jaunajā Ministru kabinetā būs ne tikai Seile, bet arī divi ZZS izvirzītie pārstāvji - ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, kuru partijai bija svarīgi nominēt kā nākamo premjera kandidāti, kā arī veselības ministra amata pretendents Guntis Belēvičs, kurš postenī nonāks galvenokārt tāpēc, ka ļoti vēlējās šo darbu un ir enerģijas pilns veikt pārmaiņas veselības nozarē. 

No tagadējās valdības jaunajā vairs nestrādās finanšu ministrs Andris Vilks, kas nolēmis no politikas aiziet, izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (abi Vienotība), kas pēc neievēlēšanas Saeimā paziņoja, ka vairs nepretendēs arī uz ministra amatu.

Nacionālā apvienība nav saņēmusi divus kārotus amatus - tā vēlējās vadīt Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī bija gatava uzņemties atbildību par iekšlietu jomu. Neieguvusi nevienu no šiem posteņiem, tā kā prioritāti nosauca Saeimas priekšsēdētāja amatu. Tikmēr ZZS saglabājusi rūgtumu par neiegūto VARAM, un ZZS līderis Uldis Augulis izsaka aizdomas, ka Vienotība ar NA esot sabloķējusies, bet "mēs kā pastarīši palikuši mazākumā".

Visu rakstu Pirmā jaunās Saeimas valdība lasiet trešdienas, 29.oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas