Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Pirmajās klasēs jau universitātes solā

Kāpēc ļoti tīrs ūdens nav labs? Kāpēc nav iespējams paredzēt laikapstākļus ilgu laiku uz priekšu? Kā veidojas lietus, sniegs, krusa un migla? Šie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem atbildes bērni var iegūt Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Bērnu un jauniešu universitātes nodarbībās. Un galvenais - teoriju pārbaudīt arī praktiski eksperimentos. RTU šādu projektu uzskata par ilgtermiņa investīciju, ieinteresējot potenciālos studentus, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Pēc noteikumu izskaidrošanas un kāda skolēna jautājuma: "Vai tiešām ar kabatas nazi nekad, nekad nevarēs paskrūvēt kaut ko vai uztaisīt kādu eksperimentu?" pagājušajā nedēļā sākās pirmā Bērnu un jauniešu universitātes nodarbība, uz kuru bija ieradušies apmēram divdesmit 1. līdz 4. klases skolēni. Bērni nedaudz nobijušies sasēdušies klases pirmajās rindās, kamēr vecāki notiekošo klusi vēro no klases aizmugures.

Lai gan visi ar nepacietību gaida pirmo eksperimentu, pārbaudot, kā reaģēs citronskābe, soda un ūdens, līdz tam vēl nedaudz jāpaciešas - vispirms teorija. Un kā jau pirmajā nodarbībā vispirms jātiek skaidrībā, ko nozīmē jēdzieni "ķīmija", "fizika", "bioloģija" un citas zinātnes. Nenoliedzami skolēniem ir savas versijas. "Ķīmija ir tur, kur izmanto daudz ķīmisku materiālu un arī kaut kādas caurulītes. Var taisīt arī eksperimentus, kurus var uztaisīt no vienas ķīmijas uz otru ķīmiju, tā lai izveidojas viena kopīgā ķīmija," skaidroja kāda no nodarbības dalībniecēm.

1. līdz 4. klašu skolēni gan nav vienīgie, kuriem ir iespēja apmeklēt Bērnu un jauniešu universitāti. Kā Dienai paskaidroja RTU Mārketinga projekta nodaļas projektu vadītāja Evita Serjogina, nodarbības paredzētas arī 7. līdz 9. klašu skolēniem, kuras notiek citā dienā. Ideja par Bērnu universitāti radusies, vērojot pieredzi citur Eiropā. 

Visu žurnālistes Annas Bērziņas rakstu Pirmajās klasēs jau universitātes solā lasiet ceturtdienas, 13.novembra, laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas