Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Pirotehniķu asociācija nepiekrīt Siguldas novada domes piedāvātajām izmaiņām pirotehnikas lietojumā ārpus gadumijas

Neatkarīgo pirotehniķu asociācija (NPA) nepiekrīt Siguldas novada domes piedāvātajām izmaiņām pirotehnikas lietojumā ārpus gadumijas, kas paredz ikdienā ļaut lietot F1 kategorijas uguņošanas ierīces, aģentūrai LETA pauda asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Nutovcs.

"Ar šādiem noteikumiem, mūsuprāt, Siguldas novada domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa pārkāpj Latvijas Satversmi, diskriminē cilvēkus, dala labajos un sliktajos svētkos," uzsvēra Nutovcs, piebilstot, ka, piemēram, dažās reliģiskajās konfesijās Jaungada sagaidīšanu neuzskata par gada svarīgākajiem svētkiem, taču ārpus tiem uguņošana patlaban nav atļauta un atbilstoši sabiedriskajai apspriešanai nodotajiem noteikumu grozījumiem nebūs arī turpmāk.

Tāpat viņš uzskaitīja dažādas jubilejas, kooperatīvās gada dienas un pasākumus, kā arī kāzas, kurās salūtu izmantot nav iespējams, neskatoties uz iedzīvotāju vēlmēm.

"Iespējams, Sausiņas kundze nav Latvijas patriote, jo Valsts svētkos, 18.novembrī, arī būs aizliegts uguņot," atzīmēja Nutovcs.

Viņš arī uzsvēra, ja apspriešanā nodotie noteikumi tiks pieņemti, NPA atkāroti tos apstrīdēs, tādējādi atkal tērējot asociācijas un valsts iestāžu līdzekļus un laiku.

Taujāts par to, ko ietver F1 kategorijas uguņošanas ierīces, Nutovcs skaidroja, ka tās ir ļoti zemas bīstamības un zema trokšņa līmeņa uguņošanas ierīces, piemēram, plaukšķenes, brīnumsvecītes, tortes strūklaciņas, mazie sprakšķi, kas faktiski nozīmē, ka nozare arī turpmāk Siguldas novadā strādāt nevarēs.

"Pirotehnikas nozarei un novadā esošajām izklaides vietām šādi noteikumi turpinās radīt zaudējumus," sacīja Nutovcs.

Vienlaikus Nutovcs pauda, ka asociācijai nav ziņu, par to, ka kāda fiziska vai juridiska persona būtu sodīta atbilstoši pašreizējiem Siguldas novada Kārtības noteikumu punktiem.

LETA jau vēstīja, ka atbilstoši sabiedriskajai apspriešanai nodotajam saistošo noteikumu projektam Siguldas novadā plāno mīkstināt pirotehnikas iekārtu izmantošanas aizliegumu ārpus gadumijas.

Noteikumu projektā norādīts, ka Siguldas novada administratīvajā teritorijā esošo pilsētu un ciemu teritorijās būs aizliegts izmantot F2, F3 un F4 kategorijas uguņošanas ierīces atbilstoši Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumam, izņemot laika periodu no 31.decembra plkst.23.30 līdz 1.janvāra plkst.00.30.

Sabiedriskās kārtības noteikumos, kas tika pieņemti martā un spēkā ir patlaban, aizliegts izmantot visa veida uguņošanas ierīces un skatuves pirotehniskos izstrādājumus, izņemot gadumiju. Par noteikto prasību neievērošanu pārkāpējam piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 140 naudas soda vienībām, izvērtējot katra pārkāpuma smagumu.

Atbilstoši grozījumiem atļautas būs F1 uguņošanas ierīces, proti, ļoti zemas bīstamības un zema trokšņa līmeņa uguņošanas ierīces, kas paredzētas izmantošanai norobežotās telpās, tostarp uguņošanas ierīces, kuras paredzētas izmantošanai dzīvojamo ēku iekšpusē.

Līdztekus par noteikumu neievērošanu administratīvā atbildība paredzēta atbilstoši Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumam. Likumā noteikts, ka par pirotehnisko izstrādājumu aprites noteikumu pārkāpšanu piemēro naudas sodu fiziskajai personai no septiņām līdz 70 naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - no septiņām līdz 280 naudas soda vienībām.

Sabiedriskajai apspiešanai novada sabiedriskās kārtības noteikumi nodoti 28.augustā un termiņš viedokļa izteikšanai noteikts 11.septembris.

Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā sabiedrisko attiecību speciālistes Regīna Grosa aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka jaunā redakcija saistošajiem noteikumiem izstrādāta, ņemot vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) lūgumu.

Pēc sabiedrības viedokļa noskaidrošanas saistošo noteikumu projektu regulējumā noteiktajā kārtībā plānots virzīt izskatīšanai pašvaldības domes septembra kārtējā sēdē.

LETA rīcībā esošajā VARAM vēstulē pašvaldībai ministrija lūdza nekavējoties pārskatīt saistošos noteikumus "Siguldas novada sabiedriskās kārtības noteikumi", kā arī veikt attiecīgās korekcijas, ievērojot Tieslietu ministrijas un Iekšlietu ministrijas sniegtos viedokļus.

Vēstulē pausts, ka atbilstoši Pirotehnisko izstrādājumu aprites likuma 17. panta piektajai daļai attiecīgā pašvaldība, izdodot saistošos noteikumus, ir tiesīga ierobežot uguņošanas ierīču un skatuves pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas vietu un laiku, nevis noteikt to izmantošanas tiesības kopumā.

Vienlaikus vēstulē vairākkārt norādīts, ka Siguldas pašvaldība, ieviešot ierobežojumus, rīkojusies prettiesiski un pārkāpusi likumdevēja deleģējumu.

VARAM vēstuli pašvaldībai nosūtījusi šogad maijā.

Tāpat LETA vēstīja, ka par Siguldas novada domes lēmumu liegt pirotehnikas izmantošanu ārpus gadumijas svētkiem, NPA gada sākumā solīja vērsties Satversmes tiesā. Caur tiesvedību asociācija cerēja panākt izmaiņas pieņemtajos saistošajos noteikumos un piedzīt nozarei radītos zaudējumus. Pirms vēršanās tiesībsargājošajās institūcijās, NPA vadītājs vēstulē uzrunāja VARAM.

Tāpat ziņots, ka martā Siguldas novada dome nolēma uguņošanu atļaut tikai gadumijā - 31.decembrī no plkst.23.30 līdz 00.30, šo normatīvu attiecinot uz visu novada teritoriju.

Līdz šim uguņošanas aizliegums attiecās uz Siguldas pilsētu, Siguldas, Allažu un Mores pagastu, taču pēc administratīvi teritoriālās reformas, kad novadam pievienoja Mālpili, Inčukalnu, Krimuldas un Lēdurgas pagasta teritorijas, saistošajos noteikumos tika iekļautas arī šīs teritorijas.

NPA reģistrēta 2017.gadā. Organizācijas mērķis ir pirotehnikas un ar to saistīto pakalpojumu nozares attīstības veicināšana Latvijā un Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas