Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Plāno pieļaut atkāpes no īpaši piesārņotu vietu sanācijas veikšanas pienākuma

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sagatavojusi grozījumus noteikumos par augsnes un grunts kvalitātes normatīviem, paredzot atkāpes no pienākuma veikt īpaši piesārņotu vietu sanācijas darbus.

Normatīvajā regulējumā ir definēti trīs kvalitātes normatīvi augsnei un gruntij Latvijā. Mērķlielums A norāda maksimālo līmeni, kuru pārsniedzot nevar nodrošināt ilgtspējīgu augsnes un grunts kvalitāti. Piesardzības robežlielums B norāda maksimālo piesārņojuma līmeni, kuru pārsniedzot iespējama negatīva ietekme uz cilvēka veselību un vidi, kā arī līmeni, kāds jāsasniedz pēc sanācijas, ja sanācijai nav noteiktas stingrākas prasības. Savukārt C ir noteikts kā kritiskais robežlielums, kuru sasniedzot vai pārsniedzot augsnes un grunts funkcionālās īpašības ir nopietni traucētas vai piesārņojums tieši apdraud cilvēku veselību vai vidi.

Pašreizējais regulējums paredz, ka piesārņotās vietas sanācija ir jāveic, ja ir pārsniegts kritiskais robežlielums C un pēc piesārņotās vietas sanācijas ir jāsasniedz piesardzības robežlielums B.

VARAM sagatavotie grozījumi paredz iespējamu atkāpi no pienākuma veikt sanāciju, ja ir pārsniegts vai sasniegts kritiskais robežlielums C, gadījumos, kad nav iespējams ar pieejamiem tehniskiem un ekonomiskiem līdzekļiem veikt augsnes, grunts attīrīšanu līdz līmenim, kas nepārsniedz C robežlielumu. Sanācijas veicējam gan šādas atkāpes būs jāsaskaņo ar Valsts vides dienestu un jāpierāda, ka paliekošais piesārņojums neradīs draudus cilvēka veselībai un videi.

Ministrija uzsver, ka šāda atkāpe būs paredzēta tikai atsevišķiem izņēmuma gadījumiem, kad tiešām izmaksas ir nesamērīgi lielas un veicamo darbu apjoms būs ļoti laikietilpīgs un resursu ietilpīgs. Kā piemērs tiek minēti gadījumi, kad, veicot piesārņotas vietas izpēti un sanāciju, atklājas, ka, pat utilizējot galveno piesārņojuma avotu, blakus vai apakšā ir konstatēta piesārņota augsne. Praksē tas nozīmētu, ka šī piesārņotā augsne, kuru nav iespējams attīrīt ar pieejamiem tehniskiem un ekonomiskiem līdzekļiem, tiktu imobilizēta un iekapsulēta, lai izslēgtu piesārņojuma tālāku migrāciju un novērstu iespējamos draudus cilvēka veselībai un videi.

Latvijā patlaban ir 244 piesārņotas vietas, kurās būtu nepieciešama gan vietas izpēte, gan, iespējams, piesārņotās vietas sanācija.

Noteikumu projekts pagaidām vēl ir izstrādes stadijā.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Ziņas

    Vairāk Ziņas


    Politika

    Vairāk Politika


    Rīgā

    Vairāk Rīgā


    Novados

    Vairāk Novados


    Kriminālziņas

    Vairāk Kriminālziņas