Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Plāno veidot vienotu valsts iestāžu reģistru

Plānots veidot vienotu institucionālo vienību un saimnieciskās darbības veicēju reģistru, aģentūru BNS informēja Tieslietu ministrijā (TM).

Reģistra izveidošanu paredz Uzņēmumu reģistra (UR) sagatavotā koncepcija par vienotu institucionālo vienību un saimnieciskās darbības veicēju reģistrāciju. Tās mērķis ir nodrošināt vienotu publiskā sektora subjektu uzskaiti un aktuālas informācijas pieejamību subjektiem vienuviet, kā arī radīt priekšnoteikumus efektīvas un pilnvērtīgas publiskā sektora subjektu klasifikācijas veikšanai.

Koncepcijā UR piedāvā divus variantus. Pirmais paredz izveidot jaunu publisko personu un iestāžu sarakstu, kura kārtošanu nodrošinātu UR. Šāds saraksts nodrošinātu gan vienotu valsts iestāžu uzskaiti, gan aktuālās informācijas par sarakstā ierakstītajiem subjektiem uzskaiti un pieejamību vienuviet. Otrais variants paredz nemainīt esošo situāciju ar vairākiem sarakstiem, kuros ietverta dažāda informācija par publiskā sektora subjektiem un kura pielāgota atsevišķu iestāžu vajadzībām, ne sabiedrībai kopumā. Tas gan nozīmē, ka ir iespējams prognozēt sagaidāmās sekas, kas kopumā atstās negatīvu iespaidu uz valsts ekonomisko rādītāju un institucionālo vienību pārskatāmību. Pirmā varianta ieviešanai ir nepieciešami 72 tūkstoši latu.

Izpētot likumus, kā arī noskaidrojot speciālistu un ekspertu viedokli, UR secināja, ka nav jāmaina pašreizējā saimnieciskās darbības veicēju uzskaite. Tas saimnieciskās darbības veicējiem radītu lieku administratīvo slogu, kā arī pašreizējais regulējums ir pietiekams, lai nodrošinātu efektīvu valsts funkciju izpildi šajā jomā.

Pašlaik Latvijā nepastāv publisko personu un iestāžu vienota reģistrācija, bet notiek to administratīvā uzskaite un klasifikācija atsevišķu institūciju vajadzībām.

Koncepcija ceturtdien izsludināta Valsts sekretāru sanāksmē, un tā vēl jāatbalsta valdībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas