Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Plānots, ka vēlētāji turpmāk ar kandidātu sarakstiem iepazīsies piecas dienas pirms vēlēšanām

Lai mazinātu finansiālo slogu uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem un lai nodrošinātu šo budžetu līdzekļu racionālu izmantošanu, plānots noteikt, ka vēlētājiem iepriekšējo 10 dienu vietā turpmāk būs iespēja iepazīties ar kandidātu sarakstiem piecas dienas pirms vēlēšanām, portālu Diena.lv informēja Saeimas Preses dienests.

To paredz ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā, grozījumi Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā, grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kā arī grozījumi Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā.

Grozījumi veikti, ņemot vērā Centrālā vēlēšanu komisijas konstatēto, ka normatīvajos aktos noteiktās 10 dienas, kas ir paredzētas vēlētājiem, lai tie pirms vēlēšanu dienas katrā vēlēšanu iecirknī var iepazīties ar kandidātu sarakstiem, var samazināt uz piecām dienām, jo, kā liecina viņu rīcībā esošā informācija, cilvēku atsaucība šajās dienās esot neliela, līdz ar to netiek racionāli izmantoti gan pašvaldību, gan valsts budžetu līdzekļi.

Līdz ar grozījumiem tiek piedāvāts jauns vienlaikus notiekošo vēlēšanu finansēšanas modelis, kad Saeimas vēlēšanas, Eiropas Parlamenta vēlēšanas vai tautas nobalsošana notiek vienlaicīgi ar pašvaldības domes vēlēšanām. Tas paredz solidāru finansiālo atbildību par vēlēšanu organizēšanu starp valsti un pašvaldībām visu veidu vēlēšanās. Pašvaldībām jebkura veida vēlēšanās turpmāk būtu pienākums nodrošināt ar vēlēšanu sarīkošanu nepieciešamās telpas, kā arī ar telpu iekārtošanu un uzturēšanu saistītos izdevumus pilnā apmērā segt no republikas pilsētas vai novada budžeta. Savukārt no valsts budžeta vienlaicīgi notiekošajās vēlēšanās tiktu finansēti izdevumi vēlēšanu komisiju un iecirkņu komisiju darbinieku atlīdzībām pilnā apmērā.

Grozījumus vēl skatīs un par tiem lems Ministru kabinets un Saeima.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas