Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

PMLP sagādās bezmaksas pasi daļai eID īpašnieku

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) piedāvās bez maksas saņemt pasi apmēram 1020 elektroniskās identfikācijas kartes (eID) īpašniekiem, kuri šo dokumentu ieguvuši personu apliecinošu dokumentu noteikumu izstrādes pārejas posmā. Savukārt pārējiem eID īpašniekiem, kuru rīcībā nav pase, bija iespējams noskaidrot, ka tā ir vajadzīga dalībai vēlēšanās, tāpēc bez maksas netiks dota, portālam Diena.lv pastāstīja PMLP pārstāve Laura Laiva.

Diena.lv iepriekš vēstīja, ka vēlēšanās nevarētu piedalīties 20 200 Latvijas pilsoņi, kuriem kā vienīgais personu apliecinošais dokuments uz šo brīdi ir elektroniskā identifikācijas karte (eID).

Tomēr PMLP pārstāve skaidroja, ka, izstrādājot Personu apliecinošu dokumentu noteikumus, bija paredzēts, ka valdībai nāksies parūpēties par iespēju Latvijas pilsoņiem Saeimas vēlēšanās piedalīties, kā personu apliecinošu dokumentu izmantojot eID. Līdz tam, proti, elektroniskas vēlētāju reģistrācijas ieviešanas nodrošināšanai, lai piedalītos Saeimas vēlēšanās, ir nepieciešama pase, tādēļ minētajos noteikumos ir iekļauts punkts, kas paredz, ka "līdz elektroniskas vēlētāju reģistrācijas ieviešanai Latvijas pilsoņa pase ir obligāti nepieciešamais dokuments vēlēšanu tiesību īstenošanai".

Līdzīga norma ir iekļauta arī Personu apliecinošu dokumentu likuma pārejas noteikumos, paredzot, ka "līdz elektroniskas vēlētāju reģistrācijas ieviešanai Saeimas vēlēšanās, tautas nobalsošanā un parakstu vākšanā likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu ierosināšanai Latvijas pilsoņa pase ir obligāts dokuments vēlēšanu tiesību īstenošanai".

"PMLP savas kompetences ietvaros ir darījusi visu, lai informētu personas jautājumā par personu apliecinošiem dokumentiem saistību ar vēlēšanām. Izvēloties personas apliecību kā vienīgo personu apliecinošo dokumentu, Latvijas pilsoņi visu laiku ir zinājuši, ka Saeimas vēlēšanās pagaidām var piedalīties, tikai uzrādot pasi," norādīja PMLP pārstāve.

Vienlaikus PMLP rīcībā tomēr ir aprēķini par apmēram 1020 personām, kuras pērn pieņemto Ministru kabineta noteikumu pārejas periodā - no 1.aprīļa līdz 13.jūnijam - izņēmušas eID un kurām nav pases, vai nav derīga pase uz 2014.gada oktobrī notiekošajām Saeimas vēlēšanām. PMLP šīm personām izsniegs bezmaksas pases. Lai to izdarītu, jāgroza noteikumus par valsts nodevām personu apliecinošiem dokumentiem, kas vēl arī jāapstiprina pārējām ministrijām.

Jau vēstīts, ka Saeimas vēlēšanās tomēr nevarēs balsot, izmantojot elektronisko identifikācijas karti (eID) karti, bet gan tikai pasi, pagājušajā nedēļā, galīgajā lasījumā skatot izmaiņas Saeimas vēlēšanu likumā, nolēma deputāti.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas