Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Policija vēlas plašākas iespējas veikt operatīvās darbības pasākumus pret iespējamiem noziedzniekiem

Latvijā nepieciešamas izmaiņas Operatīvās darbības likumā, lai likumsargiem atvieglotu iespējas sākt operatīvās darbības pasākumus pret iespējamiem noziedzniekiem, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē paziņoja Valsts policijas pārstāvji.

Patlaban Operatīvās darbības likumā teikts: "Ja izmeklēšanas iestādes un valsts drošības iestādes rīcībā ir informācija par konkrētām personām un tā dod pietiekamu pamatu turēt šīs personas aizdomās par noziedzīga nodarījuma gatavošanu vai izdarīšanu vai par valsts vai sabiedrības drošības apdraudējumu, vai arī tās tiek meklētas par izdarīto noziedzīgo nodarījumu, attiecībā uz šīm personām jāsāk operatīvā izstrāde."

Operatīvās izstrādes procesā var izmantot jebkurus likumā norādītos operatīvās darbības pasākumus, piemēram, izsekošanu, iekļūšanu, korespondences kontroli un sarunu noklausīšanos.

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Armands Ruks komisijā skaidroja, ka operatīvās izstrādes stadijā policija var veikt visus nepieciešamos operatīvos pasākumus un policijai ir pieejams viss likumā noteikto instrumentu klāts.

"Saskaņā ar Operatīvās darbības likumu operatīvā izstrāde jāsāk pret konkrētu personu, taču prakse ir tāda, ka ar to tiek saprasts konkrēts cilvēks ar konkrētu vārdu un datiem. Ja mums šī cilvēka dati nav, tad izstrādi nevaram veikt," skaidroja Ruks.

Nereti noziegumi tiek izdarīti interneta vidē un šajā vidē noziedznieki darbojas anonīmi. Tas nozīmē, ka policijai ir grūtības sākt operatīvo izstrādi un likumsargi nokļūst sava veida apburtajā lokā, uzsvēra Ruks.

"Ja noziedznieks darbojas interneta vidē, mēs nevaram viņu izvilināt gaismā un notvert. Likumā ir nepieciešams nodefinēt, ar ko mēs saprotam konkrētu cilvēku," piebilda Ruks.

Šis bija viens no priekšlikumiem, ko Ruks minēja, atbildot uz komisijas vadītāja Jura Rancāna (JKP) jautājumu par to, kādus risinājumus varētu sniegt komisija, lai uzlabotu tiesībsargājošo iestāžu darbu.

Rancāns sēdes beigās aicināja Iekšlietu ministriju un prokuratūru līdz novembrim sagatavot kopīgu vēstuli par problēmām un nepieciešamajiem uzlabojumiem Operatīvās darbības likumā. Par problēmām un uzlabojumiem Operatīvās darbības likumu komisija nākotnē rīkos slēgtu sēdi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas