Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Politologs: Lēmums par padomju pieminekli jāpieņem ātri, lai neievilktu sabiedrību ilgstošos strīdos

Lēmuma pieņemšanu par padomju pieminekļa Pārdaugavā likteni nedrīkst ievilkt un salīdzinoši ātri jānonāk pie lēmuma, lai neievilktu sabiedrību ilgstošos strīdos, tādu nostāju aģentūrai LETA pauda politologs Kārlis Daukšts.

Pēc Daukšta vārdiem, ievelkot lēmuma pieņemšanas procesu, sabiedrība var iestigt ilgās diskusijas, kas politiski nebūtu pareizi un radītu tikai sarežģījumus.

Daukšts norādīja, ka vietējie krievi, kuri saskata kaut kādas saites ar Krieviju, mazāk skatās uz pieminekli kā 2.pasaules kara atceres vietu, bet gan pozicionē sevi kā "krievu pasaules" pārstāvjus, tostarp arī politiskā ziņā. Latvijā dzīvojošajiem krievvalodīgajiem būtu jāatsakās no impēriskajiem spriedumiem, piebilda eksperts.

Politologa ieskatā, Latvijas sabiedrībai saistībā ar pieminekli jāizšķiras par vienu vai otru risinājumu, jo nevajadzētu ievilkt sabiedrību ilgstošos strīdos. "Jo ilgāk tas viss vilksies, jo sliktāk būs. Saistībā ar pieminekli Pārdaugavā ir jāpieņem stratēģisks un tūlītējs lēmums, kā to pieprasa ļoti liela sabiedrības daļa, kuru var saprast un arī piekrist. Tai pašā laikā neizlēmība rada dziļākas un dažnedažādas šķelšanās nianses. Ar šo lēmumu nedrīkst vilcināties," uzsvēra politologs.

Viņa ieskatā, negācijas no tiem Latvijas iedzīvotājiem, kas runā krievu valodā, būs sāpīgas. Šiem cilvēkiem tiek ievainoti impēriskie, "krievu pasaules" noskaņojumi, rodas sakāves sajūta, ko rada notiekošais Ukrainā, turklāt Krievijas impēriskā domāšana ir ieguvusi jaunas nianses.

"Šis saspīlējums noteikti augs. Krieviem ir jāatsakās no impēriskajiem ideoloģiskajiem spriedumiem. Šāda atteikšanās nebūs viegla. Baltijas valstīs krievi diezgan ilgi ir saglabājuši iedomāta pārākuma nianses no agrākajiem laikiem. Manuprāt, tāpēc ir vajadzīga ļoti konstruktīva rīcība no Latvijas valdības puses un parlamenta - "jo ilgāk putru maisīs, jo sliktāka tā būs"," sacīja eksperts.

Runājot par iespējamo Kremļa reakciju, ja piemineklis Pārdaugavā tiks demontēts, Daukšts uzsvēra, ka tam sekos Krievijas propagandas vilnis, kas būs vērsts pret Latviju. Politologs paredz, ka Krievija noteikt izteiks gan diplomātiskos protestus, gan mēģinās apelēt pie saviem sabiedrotajiem, gan arī atsauksies uz Jaltas konferences nolēmumiem un tā tālāk.

"Krievija to noteikti izmantos. Esmu mazliet optimists un pieļauju, ka propagandas vilnis būs pārejošs. Tas būs spēcīgs uzbrukums, kas būs jāiztur vai jāpakļaujas, bet pakļauties mēs nepakļausimies. Lai gan propagandas vilnis būs un, iespējams, īslaicīgs, saspīlējums būs ļoti spēcīgs. Arī daudzi Latvijā dzīvojošie krievu valodā runājošie kaut kādā veidā mēģinās parādīt savu neapmierinātību un centīsies pierādīt savu uzskatu pareizību," sacīja Daukšts.

Jautāts, vai saspīlējums starp krievu valodā runājošajiem un latviešiem neparāda, ka cerētā integrācija praktiski nav notikusi, politologs pieļāva, ka gana daudziem Latvijā dzīvojošajiem ir saglabājusies impēriskā domāšana. Turklāt daļa šo cilvēku savas sociālās grūtības, kuras ir vienādas, neatkarīgi no nacionalitātes, sasaista ar Latvijas valsti un latviskumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas