Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Prokuratūra cēlusi apsūdzību Nikam Endziņam par aicinājumu "likvidēt ķīniešus"

Prokuratūra cēlusi apsūdzību Nikam Endziņam par publiski paustu aicinājumu iznīcināt konkrētas tautības cilvēkus, noskaidroja aģentūra LETA.

Apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 78.panta otrās daļas un 231.panta pirmās daļas, proti, nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu un huligānismu.

Endziņš gada sākumā tiesībsargu uzmanību piesaistīja ar publiski izplatītu video, kurā aicināja "likvidēt ķīniešus".

Valsts drošības dienests (VDD), kas lietu izmeklēja, iepriekš skaidroja, ka aizdomās turētā persona sociālajā tīklā Facebook šā gada 30.janvārī ievietoja videoierakstu, kurā aicināja likvidēt konkrētas tautības cilvēkus. Papildus persona šajā videoierakstā apgalvoja, ka Latvijā konstatēts pirmais saslimšanas gadījums ar Covid-19, kas tobrīd neesot atbildis patiesībai. VDD vērtējumā, persona ar savu rīcību radīja sabiedrībā satraukumu un nedrošības sajūtu, kā arī būtiski traucēja par slimību profilaksi un kontroli atbildīgo iestāžu un amatpersonu darbu.

Ņemot vērā minētos apstākļus, VDD kriminālprocesa laikā personas veiktās darbības papildus kvalificēja saskaņā ar Krimināllikuma 231. panta pirmo daļu par huligānismu.

Jau vēstīts, ka aprīļa sākumā Endziņš tika atbrīvots no apcietinājuma, kas viņam tika piemērots pēc aizturēšanas. Sākotnēji Endziņu aizturēja un viņa lietu izmeklēja Valsts policija, kas vēlāk kriminālprocesu nodeva izmeklēšanai VDD.

Valsts policijas iepriekš izplatītajā preses paziņojumā, neminot personas vārdu, bija norādīts, ka par nacionālā un etniskā naida izraisīšanu sociālajos medijos 31.janvārī tika aizturēts 1997.gadā dzimis vīrietis.

Policijas paziņojumā bija norādīts, ka 31.janvārī policija veica monitoringu sociālajos medijos un konstatēja kādas personas publicēto video, kurā, iespējams, tika minēta nepatiesa un etniskā naida kurinoša informācija. Par minēto faktu tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 78.panta otrās daļas, proti, par darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu un kas izdarītas automatizētā datu apstrādes sistēmā.

Minētajā video Endziņš apgalvoja, ka Latvijā ir nonācis pirmais ar jaunā koronavīrusu inficētais pacients. Tāpat viņš video sacīja, ka "vispār tos ķīniešus [cenzēts] vajadzētu likvidēt, to valsti vajag likvidēt, no tās valsts nekāds labums nav".

Likumsargi noskaidroja publicētā video autora dzīvesvietas adresi, kurā ierodoties, sastapa un aizturēja vīrieti. Tāpat likumsargi veica kratīšanu viņa dzīvesvietā, izņemot vairākus lietiskos pierādījumus - datu nesējus -datorus, mobilos telefonus un cietos diskus.

Par nacionālā un etniskā naida izraisīšanu Krimināllikumā paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods. Savukārt par huligānismu draud divi gadi aiz restēm.

Endziņš jau iepriekš ir nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā, proti, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā aiz slēgtām durvīm tiek skatīta krimināllieta, kurā viņš ir viens no trim apsūdzētajiem par viltus ziņu portāla uzturēšanu.

 

Top komentāri

Dostojevskis
D
Indivīds, kurš ar sava ķermeņa aptetovēšanu liecina, ka atrodas pirmatnējā mežoņa attīstības līmenī ... tomēr manipulē ar jēdzienu "brīvība". Labāk kļūsti brīvs no muļķības, pirms sāc mācīt citus!
MM
M
Muļķis ar iniciatīvu.
Likvidēt vajag Endziņu.
L
Šim šausmonim vajadzētu pabūt Ķīnas cietumā, lai kaut nedaudz sajēgas rastos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas