Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

PSRS okupācijas zaudējumu apzināšanas komisija šogad veiks vairākus pētījumus

Šodien Tieslietu ministrijā notika PSRS okupācijas zaudējumu apzināšanas komisijas sēde, kurā tika apspriests komisijas darba plāns šim gadam un piešķirtā budžeta 52 000 eiro apmērā izlietošana, kā arī pārrunāta dažādu pētījumu izstrādāšana.

Komisijas pārstāvis Jānis Tomels aģentūrai LETA pastāstīja, ka kopumā darbs komisijā konstruktīvi un raiti virzās uz priekšu un šodien tika lemts par pētījumu veikšanu. Piemēram, komisija iecerējusi veikt pētījumu par Latvijā zaudētiem cilvēkiem PSRS okupācijas laikā, kā arī pētījumu par PSRS militārā budžeta apjomu Latvijas PSR 1975.-1990.gadam, kas būs jau iepriekš sāktā pētījuma turpinājums.

Vēl komisija iecerējusi veikt pētījumu par PSRS militāri rūpnieciskā kompleksa nodarītiem zaudējumiem Latvijas tautsaimniecības attīstībai. Tāpat komisija nolēma, ka ir vajadzīgs izstrādāt juridisko pamatojumu PSRS okupācijas režīma nodarītajiem zaudējumiem videi un sagatavot represētajām personām pamatojumu kompensāciju pieprasīšanai no PSRS mantinieces Krievijas.

Tāpat šī komisija lēma, ka būtu nepieciešama datubāze ar intervijām, kuras sniegtu PSRS laika augstākā līmeņa tautsaimnieki un valsts struktūru vadītāji.

Vēl Tomels norādīja, ka ir nepieciešams veikt ekspertīzi jau par veiktajiem pētījumiem un to, cik tie bijuši kvalitatīvi. Tomels arī atgādināja, ka ir bijušas vairākas konferences un to atspoguļojums tiks izdots grāmatās.

Tāpat komisija iecerējusi veidot karšu krājumu par deportētajiem Latvijas iedzīvotājiem, konkrētāk par Amūras apgabalu. Tomels arī pieminēja, ka grāmatā būtu nepieciešams izdot manuskriptu "Padomju impērijas koloniālā politika no 1940. līdz 1990.gadam", kā arī ir doma, ka tiks rīkoti vairāki zinātniski pasākumi šogad. Tāpat komisijai ir iecere veidot kolokviju ar starptautisko tiesību ekspertiem, politologiem un vēsturniekiem ar nosaukumu "Vai un kāpēc vajag veikt PSRS okupācijas nodarīto zaudējumu aprēķinu".

Komisija šodien vienojās, ka uz nākamo sēdi sanāks tad, kad tiks atrasti pētnieki un komisija būs nonākusi līdz pirmslīguma slēgšanas stadijai. Tas varētu būt pēc pāris mēnešiem.

Kā ziņots, komisija darbu atsākusi 2013.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas