Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pūce par pašvaldību darbinieku atlaišanu pēc reformas: Vairākumam nav iemesla uztraukties

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma izteicās, ka plānotās administratīvi teritoriālās reformas rezultātā pašvaldībās tuvākajos gados darbinieku skaits samazināsies, tomēr zaudējumi būšot mazāki nekā plānotie ieguvumi. Vislielākā "štatu samazināšana" būs administratīvā personāla sektorā.

Runājot par iespējamo darba zaudēšanu pašvaldībās, Pūce norādīja, ka "absolūtam vairumam nav iemesla uztraukties", tomēr vienlaikus uzsvēra, ka viens no reformas mērķiem ir samazināt administratīvās izmaksas un slogu. Viņš atzīst, ka pēdējos 15 gados pašvaldību darbinieku kopējais skaits ir maz mainījies, tāpēc to tuvākajos gados nāksies samazināt. 

Ministrs gan atgādināja, ka par darbinieku izmaiņām lemj pašvaldības. Pieredze rāda, ka, izveidojoties lielākiem novadiem, uz administratīvo darbinieku rēķina (juristiem, grāmatvežiem, iepirkumu un personāldaļu speciālistiem) veidojas vislielākais ietaupījums. 

Pūce piebilda, ka pēdējo 10 gadu laikā amatpersonu skaits valsts pārvaldē ir samazinājies par 7-8%, kamēr pašvaldību pārvalde ir "stāvējusi uz vietas".

"Šie 7-8%procenti ir kādi astoņi, deviņi tūkstoši cilvēku, kas nodarbināti pašvaldību pārvaldē," atklāj Pūce. 

Ministrs norādīja, ka šobrīd tiek gatavots pieteikums nākamā gada budžetam, un plānotās izmaksas reformas veikšanai no valdības puses ir 7 miljoni eiro. Minētā summa nosegšot palīdzību jaunu attīstības plānošanas dokumentu un apvienošanas projektu izstrādei, kā arī dažādas praktiskas detaļas, piemēram, jaunas izkārtnes.  Pūce teic, ka "tā ir nebūtiska summa", jo, viņaprāt, pašvaldības iegūs, reformas rezultātā ietaupot uz administratīvajiem resursiem. 

Ministrs atklāja, ka šobrīd tiek strādāts pie jaunas pašvaldību finansēšanas sistēmas, virzoties prom no klasiskā modeļa un plānojot, kā finansējumu sadalīt, lai realizētu konkrētus mērķus. 

Pūce arī atkārtoti norādīja, ka  administratīvi teritoriālās reformas kartes variants vēl nav galīgs. "Šis ir piedāvājums un mēs esam atvērti tam, ja ir nepieciešams mainīt kartes piedāvājumu, likt citādāk karti kopā, lai tas viss izskatās pareizāk un lai iedzīvotāji no tā vairāk iegūtu," solīja ministrs.

Konceptuālo ziņojumu Pūce sola iesniegt Saeimā šī gada septembrī, tomēr viņš arī min, ka Saeimai ir tiesības veikt savus labojumus un sagatavot zināmas korekcijas. 

 

Top komentāri

Pūces zīlēšana kafijas biezumos
P
Ja jau par darbinieku izmaiņām lemj pašvaldības,kāds pamats ir ministra kungam apgalvot,ka ieguvumi būs lielāki par zaudējumiem? Īpaš vēl,ja netiek nosaukti konkrētos skaitļos,ne plānotie zaudējumi,ne ieguvumi!
Ass
A
Ko ya nesāk ar sevi ,ta sakot laba piemēra radīšanai ?Ministrijas (visas) sen jau ilgojas pec kārtīgas revīzijas!
Dauņeksterminators
D
Kā manījās pašvaldībās nodarbināto skaitliskais sastāvs pēc pēdējās reformas? Vai kāds šo ir izrēķinājis?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas