Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

PVD: Āfrikas cūku mēri šogad mežacūkām lielākoties konstatē Kurzemes pusē

Āfrikas cūku mēri šogad mežacūkām Latvijā lielākoties konstatē Kurzemes pusē, lai gan tas joprojām tiek atklāts arī citos Latvijas reģionos, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Dienestā norāda, lai arī Āfrikas cūku mēra vīruss nav bīstams cilvēkiem, slimības izplatīšanās novēršanas nolūkā cilvēki aicināti ievērot piesardzības pasākumus un neaiztikt atrastos mežacūku līķus, kā arī nomazgāt apavus pēc atgriešanās mājās.

PVD arī vērš uzmanību, ka mežacūku līķos ilgstoši saglabājas inficēt spējīgs Āfrikas cūku mēra vīruss, tāpēc līķi kalpo par slimības rezervuāru dabā. Viens no efektīviem pasākumiem mežacūku populācijas atveseļošanai ir aktīva līķu meklēšana un iznīcināšana. Papildus tam mežacūkas jāmedī, lai nepieļautu to populācijas pieaugumu.

Minētā kontekstā PVD joprojām aicina ikvienu ogotāju, sēņotāju, mednieku, darba veicēju, sportotāju vai dabā gājēju par atrastu beigtu mežacūku ziņot dienesta teritoriālajai struktūrvienībai vai vietējai pašvaldībai, kuras teritorijā mežacūka atrasta.

PVD par atrastajām beigtajām mežacūkām var informēt pa tālruni 29394696. Atradējiem uz šo numuru tālākai saziņai jāpaziņo savu kontaktinformāciju, kā arī, izmantojot WhatsApp aplikāciju, jāpievieno fotogrāfijas un jānosūta GPS koordinātes.

Dienestā atgādināja, ka 23 eiro un 10 centu samaksu jeb 30 eiro pirms iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas saņems ikviens ziņotājs, kura sniegtā informācija ar precīzi uzrādītu beigtās mežacūkas atrašanās vietu apstiprināsies.

Samaksa tiks veikta ar pārskaitījumu nākamā mēneša laikā. Attiecīgās izmaksas sedz Āfrikas cūku mēra apkarošanas programmas, kuru līdzfinansē Eiropas Komisija.

PVD inspektori no mežacūkas līķa paņems paraugu laboratoriskai izmeklēšanai uz Āfrikas cūku mēri un, sadarbībā ar pašvaldību, organizēs mežacūkas līķa savākšanu un iznīcināšanu.

Āfrikas cūku mērisLatvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas