Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

PVD nav zināmi piensaimnieki, kas ražotu pienu no piena pulvera

Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) nav zināmi gadījumi, kad ražotāji būtu ražojuši pienu no piena pulvera, portālam Diena.lv norādīja PVD Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Una Statkus. 

To, ka piena deficīta brīžos, piemēram, ziemā atsevišķi piena ražotāji pienu ražo no pulvera, pirmdien intervijā Dienai apgalvoja AS Trikātas siers valdes priekšsēdētājs Raimonds Freimanis. 

"Kā to patērētājs var zināt, nezinu. Tie uzņēmumi, kuri paši piena pulveri neražo, tā nedarīs, jo nekāda ekonomiska efekta tur nav. Bet tie, kuri paši ražo arī piena pulveri, brīžos, kad svaigpiena trūkst, var atjaukt to ar ūdeni, lai turpinātu savas piegādes veikaliem," sacīja uzņēmējs.

U.Statkus šādu apgalvojumu nosauca par absurdu un norādīja, ka Latvijā līdz šim nav bijis tāds piena deficīts, lai pārstrādātu pulveri atpakaļ dzeramajā pienā. 

"Es domāju, ka Latvijā tas vienkārši nav ekonomiski izdevīgi. Pirmkārt, tad tas saražotais piens būtu jāpārstrādā pulverī un pēc tam atpakaļ no pulvera dzeramajā. Tas būtu ļoti dārgi," norādīja U.Statkus.

PVD vecākā eksperte skaidroja, ka valstīs, kurās nav piena lopu vai ir īpaši klimatiskie apstākļi, tas patiešām tiek darīts, bet tad tas vienmēr tiek norādīts produkta marķējumā.

Tāpat U.Statkus sacīja, ka patērētājs, iegādājoties pienu, kas ražots no piena pulvera, to noteikti pamanītu, jo šādam pienam ir nedaudz karamelizēta garša. 

"Faktiski tas ir dabīgs piens, vienkārši pienam mazlietiņ ir karamelizēta garša. To jau tad justu patērētāji un sūdzētos. Piena pulveris ir īsts piens, vienkārši no viņa ir atdalīta mitrā frakcija. Tur vienkārši ir palikusi tikai sausā frakcija. Viņš nav ne sliktāts, ne labāks. Viņš ir tieši tikpat dabīgs piens kā piens šķidrā veidā – vienkārši ir izgājis noteiktu tehnoloģisku procesu," skaidroja U.Statkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas