Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Raidījums: Jaunzeme bija vērsusies policijā ar iesniegumu pret Reiru par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme bija vērsusies Valsts policijā ar iesniegumu pret finanšu ministru Jāni Reiru (JV) par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, šodien vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Raidījums vēsta, ka ministram ar VID ģenerāldirektori būtu jāstrādā vienoti un saskaņoti, taču abu starpā jau daudzus gadus ir sliktas attiecības un konflikts joprojām uzņem apgriezienus, jo, piemēram, tiesā ir sūdzība par rājienu Jaunzemei, bet Reiru vaino noslēpumu izpaušanā.

LETA jau ziņoja, ka Administratīvā rajona tiesa Rīgas tiesu nams 26.martā sāka skatīs lietu, kurā vērtē Jaunzemes sūdzību pret Finanšu ministriju par disciplinārsoda - rājiena izteikšanu.

Iepriekš raidījums Nekā personīga vēstīja, ka pērna gada sākumā, VID dienesta izmeklēšanas komisija aicināja Jaunzemi uzsākt disciplinārlietas pret četrām augsta ranga VID amatpersonām, tai starpā arī pret Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Muitas lietu izmeklēšanas daļas vadītāju Andri Ābolu, bet neskatoties uz dienesta izmeklētāju savāktajiem pierādījumiem Jaunzeme atteicās vērtēt šo amatpersonu atbildību.

Pērna gada vasarā dienesta izmeklēšanu par VID ģenerāldirektores rīcību sāka Finanšu ministrija, izvērtējot iesniegumā uzskaitītos gadījumus, kad Jaunzeme atteikusies izmeklēt lietas pret augstām VID amatpersonām, vienā gadījumā pārkāpums atrasts un pret viņu uzsākta disciplinārlieta.

Par VID amatpersonas pasargāšanu no disciplinārsoda Reirs ar rājienu sodījis Jaunzemi.

"Nav pamata apgalvojumam, ka šobrīd būtu kādas domstarpības vai konflikts starp Ievu Jaunzemi un Jāni Reiru. Attiecībā uz mani finanšu ministrs ir pieņēmis lēmumu, kam es nepiekrītu, tāpēc uzskatu par nepieciešamu aizstāvēt savas tiesības tiesā un to man atļauj administratīvā procesa likums un disciplinārās atbildības likums," raidījumam skaidroja Jaunzeme, lai gan raidījumam zināms, ka VID ģenerāldirektore pagājušā gada beigās vērsusies Valsts policijā, lūdzot vērtēt ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, ko, iespējams, veicis finanšu ministrs Reirs.

"2020.gada 22.novembra televīzijas kanāla TV3 raidījumā Nekā personīga ēterā tika izpausta informācija, kurai ir noteikts ierobežotas pieejamības statuss. Saskaņā ar informācijas atklātības likuma 16.pnata 3 daļu, ja persona neatļauti izpaudusi informāciju, kas atzīta par ierobežotas pieejamības informāciju tā saucama pie disciplināratbildības vai kriminālatbildības," raidījumam skaidroja Jaunzeme, liekot noprast, ka informācijas izpaušana notikusi, kad Reirs telefonintervijā raidījumam apstiprināja, ka ir izteicis rājienu Jaunzemei, lai gan ministrs disciplinārlietas materiāliem bija piešķīris ierobežotas pieejamības statusu.

"Divu gadu laikā, kopš vadu Valsts ieņēmumu dienestu, ir paveikts ļoti daudz un tam ir dokumentāls apliecinājums. Rezultātā man nav par ko kaunēties un man neliekas ka būtu pamats domāt, ka es nestrādātu, vai kaut kādā veidā tas traucētu. Mēs dzīvojam tiesiskā valstī un prasot man, vai vēršoties tiesā, tas man netraucē darbam, vēl vairāk valsts interesēm, ir līdzvērtīgi tam, ja jūs paprasītu kādam, vai ir prātīgi ziņot policijai ja blakus kāds vīrs ir vardarbīgs pret sievu," skaidroja Jaunzeme.

Tomēr policija noziegumu nav saskatījusi un attiekusies sākt kriminālprocesu, bet Jaunzeme neatklāj, vai minēto lēmumu ir pārsūdzējusi.

Tikmēr Reirs raidījumam pauda uzskatu, ka nesaskaņu pamatā ir atšķirīga izpratne par to, kā Valsts ieņēmumu dienestam jāstrādā.

"Iespējams, problēmu sakne ir tajā, ka es kā politikas veidotājs redzu savādāku ieņēmumu dienesta attīstību un kādam ir jābūt tā darbam. Mans uzstādījums ir tāds, ka Valsts ieņēmumu dienestam ir jābūt kā servisa organizācijai, atklātai pret sabiedrību un ar iespēju darbiniekiem šajā ekonomiski dinamiskajā laikā izglītoties, pilnveidoties un kāpt par karjeras kāpnēm. Domāju, ka šīs prasības galvenokārt ir kalpojušas par iemeslu strīdiem," raidījumam sacīja ministrs, lai gan komentēt Jaunzemes vēršanos ar iesniegumu policijā Reirs atteicās, jo pats nesen par šo faktu uzzinājis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas