Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Raidījums: KPV LV frakcijas deputāti vairs negrib palikt Kaimiņa ēnā

Pirms pusgada Saeimas vēlēšanās otro labāko rezultātu guvusī partija KPV LV piedzīvo kārtējo krīzi. Partiju pārstāvošā labklājības ministre vēl nav saņēmusi pielaidi valsts noslēpumam, bet nākamnedēļ Saeima varētu lemt par frakcijas vadītāja Ata Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai. Tikmēr partijas līdzpriekšsēdētājs Artuss Kaimiņš pēc Zakatistova iniciatīvas nupat zaudēja amatu frakcijā. Pats Kaimiņš Latvijas Televīzijas raidījumam de facto apgalvoja, ka iemesls esot abu personiskās nesaskaņas. Taču vairāku partijas politiķu teiktais liecina, ka viņi vēlētos, lai KPV LV vairs neasociētos ar vienu līderi un redzamāki kļūtu citi deputāti.

Tūlīt pēc 13. Saeimas vēlēšanām, kurās pirms dažiem gadiem dibinātā partija KPV LV ieguva otro vietu un 16 deputātu mandātus, Kaimiņš par frakcijas stabilitāti bija ļoti pārliecināts. "Mēs esam tik daudz tiešām pārcietuši kopā, tik daudz sitienus izturējuši kopā, ka es uzskatu, ka mēs esam stiprākā, tiešām stiprākā un saliedētākā partija Latvijā," pērn oktobrī pauda Kaimiņš.

Idille beidzās visai drīz – jau decembrī Kaimiņš publiski nostājās pret KPV LV premjera amata kandidātu, savu seno domubiedru Aldi Gobzemu. Februārī Gobzems, kurš bija kļuvis par asāko Kaimiņa kritiķi, oficiāli tika izslēgts no partijas un frakcijas. Tās sastāvā gan palika četri citi deputāti, kas balsoja pret Krišjāņa Kariņa valdību un līdz ar to arī KPV LV ministriem tajā.

KPV LV šobrīd vada divi līdzpriekšsēdētāji - Artuss Kaimiņš un frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs. Līdz februārim tādu bija trīs - arī frakcijas iekšējā opozicionāre Linda Liepiņa, taču viņa februārī no šī amata atkāpās, skaidrojot, ka esot nogurusi no Kaimiņa izgājieniem. Noprotams, ka jau ilgāku laiku domstarpības valdījušas arī starp Kaimiņu un frakcijas vadītāju Zakatistovu. Kulminācija bija maija sākumā, kad Zakatistovs ierosināja balsojumu par Kaimiņa atcelšanu no KPV LV frakcijas vadītāja vietnieka amata. Pēc tā viņš paziņoja, ka frakcija nu esot kļuvusi trīsdaļīga – kodols, opozicionāri un Kaimiņš.

"Nu, redzēsim, kā notikumi attīstās, bet šobrīd, manuprāt, jā, Artuss Kaimiņš ir viens pats un pārstāv pats sevi," stāsta Zakatistovs, tomēr uzsver: "Tas par to konfliktēšanu ir jūsu interpretācija. Man ar Kaimiņa kungu nav ne mazākā konflikta. Viss, par ko es domāju, ir darba efektivitāte."

Par Kaimiņa atcelšanu no amata frakcijā nobalsoja septiņi no klātesošajiem 11 deputātiem. Pats Kaimiņš klāt nebija un apgalvo, ka balsojums viņam nav saistošs: saskaņā ar frakcijas nolikumu, "par" bija jānobalso divām trešdaļām klātesošo. Gāzējiem pietrūcis vienas balss.

"Mums ir zināmas nesaskaņas ar Zakatistova kungu, iespējams, personiska veida. Bet šādā gadījumā, strādājot valdībā, tev ir jāpakāpjas divus soļus augstāk un personiski šādā veidā izskatīt pēc patikšanas-nepatikšanas principa - tā nevar darīt!" paziņo Kaimiņš.

KPV LV līderis nevēlas komentēt versiju, ka konfliktu varētu būt saasinājis KNAB izmeklētais kriminālprocess par iespējamiem pārkāpumiem partijas finansēšanā. Tā ietvaros pagājušā gada vasarā birojs aizturēja gan Kaimiņu, gan Zakatistovu. Sadaļā par Kaimiņu lietu joprojām izmeklē KNAB, savukārt par Zakatistovu prokuratūra jau ir lūgusi Saeimai atļauju uzrādīt viņam apsūdzību par krāpšanu. Balsojums gaidāms tuvākajās nedēļās, un izdošanas gadījumā KPV LV frakcijas vadītājs nevarēs piedalīties Saeimas sēdēs un komisiju darbā.

Šīs norises gan neietekmējot koalīcijas stabilitāti. To joprojām atbalstot 12 frakcijas deputāti, kas pozīcijai dod drošu pārsvaru Saeimā, uzsver premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Tikmēr KPV LV ministri par frakcijā notiekošo sevišķi runīgi nav. "Es domāju, ka mūsu frakcija ir stipra un mēs kļūstam arvien stiprāki un spēcīgāki,” saka labklājības ministre Ramona Petraviča. Arī ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro apgalvo: “Par to, ka mums notiek kādi procesi partijas ietvaros, tas ir absolūti normāli. Vienu dienu ieceļ vienu, vienu dienu atceļ otru, varbūt pēc tam atkal iecels to pašu – grūti pateikt. Es arī neesmu frakcijas loceklis, tāpēc es nezinu visus procesus pilnīgi perfekti."

Ziņas "par kaut kādiem konfliktiem" nevēloties komentēt iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens: "Es jums atbildu, ka valdība ir stabila, mūs atbalsta ne mazāk kā desmit deputāti, varbūt vairāk, es varu noprecizēt šo skaitli. Tas ir normāls process, ka partija attīrās, izvirzās jauni līderi, un gada laikā tiks nomainīts šis tēls un neradīsies nekādas šaubas. Tie cilvēki, kas negrib strādāt, nestrādās. Agri vai vēlu viņi aizies, un paliks tikai tie cilvēki, kuri spēj adekvāti strādāt un strādāt sabiedrības labā."

Tikmēr Kaimiņa partijas ēra KPV LV acīmredzami tuvojas beigām, jo, piemēram, par sevi drošāki jūtas Saeimas komisiju vadībās pieredzi guvušie deputāti. Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs, vaicāts, kā viņš raksturotu iepriekš par Kaimiņa partiju dēvēto KPV LV, norāda: "To sauca prese, ka tā ir Artusa Kaimiņa partija. Bet iekšēji mēs jutām, ka tā ir mūsu visu partija. [..] Mēs pārstāvam tautu. Mēs esam, es pat teiktu, vienkāršās tautas partija"

"Mans turpmākais redzējums ir, ka arvien vairāk parādīsies šie deputāti, kuri iekšēji ar saviem darbiem vēlas veicināt Latvijas labklājību, un mums partija sāks asociēties ar daudz vairākiem cilvēkiem," par vēlamo KPV LV nākotni saka Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Kaspars Ģirģens.

Viens no retajiem Kaimiņa aizstāvjiem frakcijā ir Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Aldis Blumbergs, kurš atgādina - Kaimiņš ir partijas dibinātājs un vēlēšanās ieguva gandrīz 24 tūkstošus plusu. "Tagad cilvēkiem, kas varbūt ir tikuši arī daļēji pateicoties viņa vilkmei iekšā, kaut ko lemt... Nu, tas tā nebūtu arī no ētiskās kategorijas labi. Uz ārpusi kā tas izskatīsies, ka tagad līderi kaut kādā viedā pazemina amatā? Nu nav jau viņš arī frakcijas vadītājs. Tā, manuprāt, ir nedaudz tāda tā kā, varētu teikt, reitinga pazemināšana. Nu uz ārpusi tas, manuprāt, labi neizskatās," komentē Blumbergs.

KPV LV frakcijas kodolā nesen ir atgriezusies deputāte Iveta Benhena-Bēkena, kura sākumā balsoja pret Kariņa valdību, taču vēlāk atbalstīja valsts budžetu un noraidīja opozīcijas rosināto neuzticības balsojumu premjeram. Deputāte gan skaidri neatbild, vai arī turpmāk koalīcija varēs rēķināties ar viņas balsi. "Es esmu par labām idejām, un tas nav svarīgi, no kuras personības tās nāk. Ja tā nāk par labu visai sabiedrībai, tad es to arī atbalstu," saka Benhena-Bēkena.

Artuss Kaimiņš iepriekšējās Saeimas laikā bija skandalozs opozicionārs, kas bojāja nervus daudziem politikas ilgdzīvotājiem. Arī kādreizējai Vienotības līderei Solvitai Āboltiņai, kura bija klāt pie Vienotības dibināšanas, bet politiskās karjeras beigās tika no partijas izslēgta. Nesen Kaimiņam ar Āboltiņu sanāca aprunāties par vadošu politiķu nastu: "Nu kā tur bija tas teiciens? Ka tā revolūcija apēd savus bērnus, noteikti no tās sērijas... Es ar Solvitu vienā kādā, man liekas, vēstniecības pasākumā – mēs par šo iesmējām. Tā bija, taisnība, jā. Kaut gan mēs neesam nekad īpaši draudzīgi bijuši viens ar otru, kā jūs to ļoti labi zināt. Bet tā te ir, jā."

Top komentāri

Kad rāvās uz Saeimu,
K
tad Kaimiņš bija labs. Kad tika iekšā, tad Kaimiņš vairs nav vajadzīgs
miks
m
Tikai, pateicoties Kaimiņa popularitātei viņi visi ir tikuši saeimā. Bez Kaimiņa KPV/LV nepārvarētu 5% barjeru.
Alla Borisovna
A
Pārējie deputāti grib lielāku noteikšanu? Nepateicība ir pasaules alga. Ja ne Artuss, neviens no viņiem nebūtu pat tuvumā Saeimai nonācis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas