Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Raidījums: Premjers aptur tieslietu ministra virzītu dokumentu Lemberga lietā

Pagājušajā nedēļā valdības slepenajā daļā tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Nacionālā apvienība) esot virzījis valdības pozīciju, ka Latvijā nebūtu apķīlājami ar Aivaru Lembergu saistītie īpašumi, ko vēlas Londonas tiesa, taču premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) par šo pozīciju paziņojis, ka šāds dokuments netiks pieņemts, svētdien vēsta Nekā personīga.

Tieslietu ministrija valdībai bija sagatavojusi Latvijas nostājas projektu par to, vai ir izpildāms Anglijas augstākās tiesas lēmums arestēt Lemberga un ar viņu saistīto uzņēmumu mantu. Dokumentā bija ieteikts ar to nesteigties. Vispirms esot jāpārliecinās, vai visiem lietā iesaistītajiem ir bijušas iespējas savas tiesības aizstāvēt. Latvijas pozīciju gatavoja valsts pārstāvis Eiropas Savienības tiesā un reizē arī Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Inguss Kalniņš. Viņš vadījies pēc atšķirībām anglosakšu un kontinentālās Eiropas tiesību normās. Ko Anglijā uzskata par iespējamu apķīlāt, Latvijā likums tik vienkārši neļaujot. Latvijā lielākas tiesības esot procesa dalībniekam, Anglijā tiesa iztiekot bez liekām diskusijām, ar vieglu roku lemjot par mantu arestu.

Latvijas kuģniecības pašreizējie īpašnieki Anglijas tiesā no Lemberga vēlas piedzīt 135 miljonus dolāru par zaudējumiem, ko viņš esot radījis, savulaik kontrolējot šo uzņēmumu. Prāva nenotika, jo Lembergs tiesai pierādīja, ka Anglijā pret viņu prasību celt nav pamata.

Taču Latvijā vēl skata šī procesa laikā izdoto rīkojumu arestēt ar Lembergu saistītos aktīvus. Lieta nonākusi līdz Augstākās tiesas Senātam. Tiesneši uzskatīja, ka Latvijas likumi neparedz konkrētus soļus, kā angļu lēmumu izpildīt, tādēļ vērsās pēc padoma Eiropas Savienības tiesā.

Eiropas tiesa lūdza visu dalībvalstu, arī Latvijas viedokli. To sagatavoja jau pieminētais Tieslietu ministrijas ierēdnis Kalniņš un nodeva ministram Bordānam, kurš arī pagājušajā nedēļā, neko ļaunu nedomādams, devās uz valdības sēdi. Ministru tur sagaidījis neapmierināts premjers un prasījis, kādēļ Bordāns sarakstījis dokumentu, kas varētu būt par labu Lembergam. Bordāns rūpīgi dokumentu izlasījis, secinājis, ka pats šajā jautājumā īsti neorientējas un no valdības sēdes darba kārtības projektu izņēmis.

Juristi uzskata, ka valstij ir būtiski noformulēt savu nostāju. Lai arī tiek jautāts tikai par konkrēto aresta rīkojumu, Latvijas pozīcija atstās sekas arī uz citām lietām, kas būs izlemtas Anglijā.

Premjers Dombrovskis savam tieslietu ministram uzdevis sagatavot lēmumprojektu jaunam valdības lēmumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas