Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Raidījums: Rīgas pašvaldības amatpersonu tur aizdomās par 100 000 liela kukuļa pieņemšanu

Rīgas domes Satiksmes departamenta direktoru Vitāliju Reinbahu, kurš šobrīd ir atbildīgs arī par Krišjāņa Barona ielas remontu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tur aizdomās par apjomīga kukuļa pieņemšanu, ziņo TV3 raidījums Nekā personīga

Pirms četriem gadiem Rīgas satiksme konkursā izvēlējās ar tās darbinieku Aleksandru Brandavu saistīto uzņēmumu Rīgas mikroautobusu satiksme paaugstināta servisa mikroautobusu ieviešanai. Tolaik bija aizdomas, ka konkurss ir sarīkots savējiem. Brandavs ir partijas Gods kalpot Rīgai pārstāvis un viņa firma piedāvāja neticami zemu tarifu par solīto augsto servisu. No solījumiem ne viss ir piepildīts, bet tarifu jau drīz Rīgas dome pasažieriem paaugstināja trīs reizes. KNAB atklājis, ka pirms tam rīkotais sabiedriskā pakalpojuma konkurss mikroautobusiem bijis koruptīvs.

2013.gadā KNAB aizturēja Rīgas domes Satiksmes departamenta direktoru Vitāliju Reinbahu. Bija aizdomas, ka Reinbahs caur starpnieku pieņēmis maksājumus par to, lai uzrakstītu labvēlīgus nosacījumus mikroautobusu konkursā. Reinbaham aizliedza pildīt direktora pienākumus un izbraukt no valsts. Tagad ierobežojumi ir atcelti, bet joprojām Reinbaham ir aizdomās turētās personas statuss.

Vitālijs Reinbahs ir vadījis gan arodbiedrību LABA, gan vēlāk arī Rīgas domes Satiksmes departamentu. Arodbiedrībā LABA ir strādājis arī cilvēks, kurš tiek uzskatīts par kukuļošanas starpnieku.

TV3 Nekā Personīga rīcībā esošās ziņas liecina, ka KNAB ieskatā par kukuļošanas starpnieku tiek uzskatīts arodbiedrības LABA darbinieks Vladimis Brics, ar kuru Reinbaham bijuši kopīgi darījumi ilgus gadus. Kādu brīdi Brics bijis arī viens no arodbiedrības vadītājiem. Kopējā kukuļu summa tiek lēsta ap 100 000 eiro.

Nauda Bricam esot nodota caur kādu SIA, kur viņš to it kā aizņēmies. To, ka naudu būtu nodevis tālāk Reinbaham, Brics KNAB izmeklētājiem neesot atzinis, tomēr pierādījumu lietā KNAB ieskatā esot pietiekami. Rīgas mērs ar Reinbaha darbu ir apmierināts un par KNAB kriminālprocesu izsakās ironiski. 

KNAB lietu nekomentē, bet žurnālistiem izdevās uzzināt, ka izmeklēšana esot galā un tuvākajā laikā lietu esot plānots nodot prokuratūrai.

Bija apstrīdēts arī mikroautobusu konkursa nolikums un lieta nonāca tiesā. Rīgas satiksmes konkursā par pasažieru pārvadājumiem maršruta taksometros uzvarēja ar Rīgas satiksmes darbinieku Aleksandru Brandavu saistītā pilnsabiedrība. Iepirkumu uzraudzības birojs atļāva Rīgas satiksmei slēgt līgumu. Uzņēmumi, kas ar maršrutu taksometru pārvadājumiem bija nodarbojušies iepriekš, IUB lēmumu pārsūdzēja tiesā.

Pagāja gadi. Pirmā instance sūdzību noraidīja, bet nākamās apmierināja. Un tā šā gada februārī stājās spēkā Augstākās tiesas spriedums, kas par nelikumīgu atzina Rīgas satiksmes konkursa nolikumu. Augstākā tiesa uzskatīja, ka nolikumā paredzētas brīvas interpretācijas jēdzienam paaugstināta servisa pakalpojums, kas paver iespējas negodīgam konkursam un ka IUB nepamatoti šādu interpretāciju atļāvis. Tiesas spriedums galīgajā instancē stājies spēkā, lēmums atļaut konkursu atzīts par nelikumīgu, bet izrādās tas neko nemaina. Mikroautobusu konkursu ne atcels, ne pārskatīs. Rīgas dome ar pirkstu rāda uz Iepirkumu uzraudzības biroju.

Aizdomās turētais Satiksmes departamenta direktors Reinbahs ir galvenā domes amatpersona par ceļu remontiem. Viņa vadībā arī notiek skandalozais Krišjāņa Barona ielas remonts. Uz Nekā Personīga jautājumu, kā vērtē Reinbaha darbu, pilsētas mērs Nils Ušakovs atbildēja, ka tas viņu apmierina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas