Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Reirs rosina veidot ombudu uzņēmēju sadarbībai ar VID

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) rosina izveidot ombudu uzņēmēju sadarbībai ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID). Pēc ministra ieceres, tam būtu sadarbības padomes forma un tas būtu domāts, lai veicinātu dienesta godīgu attieksmi pret Latvijā strādājošiem uzņēmējiem. Uzņēmēju organizācijas šādu ieceri atbalsta, vēstī LNT Ziņas.

VID pēdējos gados cenšas pārveidot no represīvas par uzņēmējiem draudzīgu iestādi. Tomēr joprojām uzņēmēji sūdzas par netaisnīgiem vai nesaprotamiem VID lēmumiem un attieksmi kopumā. Par to liecina arī Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pirms dažiem gadiem ieviestais mediācijas process, kura laikā organizācija kā starpnieks palīdz tās biedriem šķetināt VID pieņemtos lēmumus. Gada laikā gan tādu gadījumu nav daudz - līdz 20.

Ko līdzīgu, taču jau attiecībā uz visiem uzņēmējiem, iecerējis arī finanšu ministrs Reirs, atbalstot ministrijas parlamentārā sekretāra Ata Zakatistova (KPV LV) ideju veidot kopēju sadarbības padomi, kurā pārstāvji no uzņēmēju organizācijām, valdības sadarbības partneriem un valsts iestāžu puses spriestu par VID lēmumiem. "Mums jābūt jaunā attīstības stadijā, lai uzņēmēji, nodokļu maksātāji vairāk uzticētos valsts pārvaldei un te vienīgais veids, kā to darīt, ir sadarboties, turpinot nežēlīgu cīņu pret nodokļu nemaksātājiem. Bet uzņēmēji, kuri strādā, kam šeit ir pamatlīdzekļi, darba vietas, ir jāspēj sadarboties nevis stāties attiecībās "priekšnieks -padotais", kas ne vienmēr pareizi un neveicina vēlmi maksāt nodokļus," tā finanšu ministrs. 

Jau tapis arī nodokļu maksātāju tiesību deklarācijas projekts, kurā definētas uzņēmēju tiesības un VID pienākumi, piemēram: "Tiesības saņemt profesionālu, cieņpilnu un taisīgu attieksmi. VID ir pienākums pret nodokļu maksātājiem izturēties godīgi un objektīvi, risināt jautājumus, problēmas vai sūdzības saskaņā ar likumu, laipni un bez kavēšanās".

VID ģenerāldirektores pārstāvis Andrejs Vaivars LNT Ziņām norādīja, ka šobrīd jau ir vairāki instrumenti, kā uzņēmēji var risināt domstarpības ar VID, tai skaitā par lēmumu var vērsties pie VID ģenerāldirektores, bet ja ar to nepietiek - vērsties tiesā. Tomēr vienlaikus VID atbalsta ierosinājumus, kas vērsti uz veiksmīgu sadarbību ar godīgiem nodokļu maksātājiem. "Taču ir jāizprot, kā šis ombuds papildinās jau esošos instrumentus, un otrs - kā paredzēts darbu organizēt, kādas būs izmaksas, no kādiem resursiem tiks ņemti līdzekļi," atzina Vaivars. 

Uzņēmējus pārstāvošās organizācijas vadītājs tikmēr uzskata, ka ombuda darbība varētu būt plašāka un tajā varētu aptvert ne vien attiecības ar VID, bet arī Darba inspekciju, Pārtikas veterināro dienestu un citām iestādēm.

 

Top komentāri

VVZ
V
Ja VID sadarbībai ar uzņēmējiem, lai nodrošinātu VID godīgu attieksmi, ir nepieciešams ombuds vai padome, tad ir vairāk kā skaidrs, ka sistēma ir sapuvusi.
Scorseze
S
Reiri, tu taču esi vienkārši muļķis! Ko lai vēl komentē, jo tālāk jo trakāk. Jau laikā kad TKB šo indivīdu bija spiesti pieņemt "darbā" un izdomāt šim muļķim speciālu amatu, lai tikai pusītis varētu nopelnīt kādu kapeiciņu. Nu šis puisītis ir paaudzies un viņam iedala ministriņa amatiņu, jo viņš taču ir paaudzies un puisitim ir jāēd, sviests!
Krējums Saldais
K
Mums kaut kāda infantila vakdība - tiklīdz jārisina kāds konkrēts jautājums, tā uzreiz veidojam komisijas, padomes, ombudus kaut kādus un visiem tik maksājam, maksājam, maksājam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas