Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Rīgas domes opozīcijas deputāti pieprasa sasaukt ārkārtas sēdi, lai izskatītu galvaspilsētas kapitālsabiedrību finanšu rādītājus

Rīgas domes opozīcijas deputāti pieprasījuši sasaukt domes ārkārtas sēdi, lai lemtu par pašvaldības kapitālsabiedrību gada pārskatu un operatīvo finanšu rādītāju izskatīšanu domes komitejās, aģentūru LETA informēja partijas Vienotība Rīgas domes deputātu frakcijā.
Domnieks Juris Viņķelis (V) norāda, ka pēdējā laikā Rīgas pilsētas kapitālsabiedrības izcēlušās ar dažādiem skandāliem. Plašākai sabiedrībai kļuva zināms, ka uzņēmuma Rīgas nami valde, iespējams, veikusi finanšu mahinācijas ar 1,2 miljoniem latu pašvaldības uzņēmuma līdzekļu, savukārt gada sākumā atklājies, ka pašvaldības uzņēmumā Rīgas namu pārvaldnieks veiktas prettiesiskas darbības ar uzņēmuma līdzekļiem.

Šie un vēl daudzi citi notikumi liecina par to, ka pašvaldības kapitālsabiedrību darbība līdz šim nav bijusi pārskatāma un bijis pamats koruptīviem un pat noziedzīgiem darījumiem, kā rezultātā Rīgas pašvaldībai radušies ievērojami zaudējumi un iemantota slikta slava, norāda Viņķelis.

"Mēs zinām, ka ar pašvaldībai piederošo kapitālsabiedrību gada pārskatiem var iepazīties datubāzē Lursoft, tomēr mēs vēlamies uzdot jautājumus kapitālsabiedrību valdes locekļiem - vēlamies uzzināt reālās finanšu situācijas uzņēmumā, vai sasniegti izvirzītie mērķi un uzdevumi, vienlaikus nodrošināt atklātību, savu nostāju," uzsvēra deputāts.

Vienotības frakcija pārmet, ka pašvaldības kapitāla daļu turētājs kapitālsabiedrībā ir pašvaldība, tomēr šobrīd kapitālsabiedrību darbību pārrauga divi cilvēki - domes priekšsēdētājas un viņa vietnieks, kamēr domes deputāti par kapitālsabiedrībās notiekošo uzzina tikai no plašsaziņas līdzekļiem.

Par Rīgas domes ārkārtas sēdes sasaukšanu parakstījušies arī biedrības Demokrātiskie patrioti Rīgas domē pārstāvētās frakcijas deputāti.

LETA jau ziņoja, ka opozīcijas deputāti iepriekš nosūtījuši oficiālu lūgumu Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājam Vadimam Baraņņikam (SC) izskatīt pašvaldībai piederošās AS Ceļu pārvalde, kā arī pašvaldības SIA Rīgas satiksme un trīs tai piederošu meitasuzņēmumu Rīgas karte, Rīgas acs un Degvielas apgāds 2011.gada pārskatus, nodrošinot attiecīgās kapitālsabiedrības vadītāja ziņojumu par šo jautājumu.

Atbildot uz izteikto aicinājumu, Baraņņiks vēstulē deputātiem norādīja, ka 2011.gada pārskati minētajos uzņēmumos apstiprināti dalībnieku sapulcēs un uz līguma pamata pieaicinātie revidenti snieguši ziņojumus bez iebildēm. Uzņēmumu reģistrs nodrošina gada pārskatu publisku pieejamību, turklāt visu deputātu frakcijām ir tikušas piešķirtas pieejas tiesības Lursoft datubāzēm, kurās var iepazīties ar informāciju par uzņēmumiem un Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtajiem gada pārskatiem.

"Līdz ar to secināms, ka abu frakciju deputātiem ir nodrošināta pieeja pieprasītajai informācijai un uzņēmumu gada pārskatu izskatīšana Satiksmes un transporta lietu komitejā nav nepieciešama," vēstulē pauda komitejas vadītājs.

Opozīcijas domnieki Baraņņikam nepiekrīt. "Ja cilvēks aizņemas naudu, tam prasa atskaitīties par izlietojumu, bet pēkšņi Rīgas dome piešķir miljonus Rīgas satiksmei vai citiem uzņēmumiem, tie paši dibina savas SIA, bet mēs nekad nevaram zināt, kā nauda izlietota. Pat divus vai trīs gadus vecus datus nedod, - es uzskatu, ka tas ir nenormāls stāvoklis. Tad, kad vajag, visi paceļ rokas un piešķir miljonus, bet, kad vajag kādu izziņu, tad aizmirsti. Viss kā miglā. Tas ir absurds," aģentūrai LETA sacīja deputāts Tālis Veismanis (V), savukārt Viņķelis pauda apņēmību panākt ārkārtas domes sēdes sasaukšanu, lai par šiem jautājumiem diskusijas tomēr notiktu.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) pēc Rīgas namos konstatētajām finanšu mahinācijām piektdien uzdevis pašvaldības kapitālsabiedrību vadītājiem sniegt detalizētu informāciju par uzņēmumu brīvajiem finanšu līdzekļiem, kā arī par to izlietojumu laika periodā, sākot no 2009.gada.

Atskaitē jānorāda, pēc kādiem principiem un kādiem mērķiem līdzekļi tikuši izlietoti, kā arī jāinformē domes vadība par kapitālsabiedrības rīcībā esošo brīvo finanšu līdzekļu plānoto turpmāko izlietojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas