Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgas sapņiem vajag teju divus miljardus

Lai nomainītu logus skolām un remontētu bērnudārzu virtuves, Rīgas dome šobrīd meklē iespējas aizņemties; vienlaikus pašvaldība uztur spēkā investīciju projektus gandrīz 2 miljardu eiro vērtībā, trešdien lasāms avīzē Dienas Bizness.

Ziemeļu koridora būvniecības sākšana, konferenču centra būvniecība, jaunas tramvaja līnijas izveide uz Skanstes ielu, sabiedrisko transporta līdzekļu iegāde, Mežaparka attīstība utt. Rīgas attīstības programmas 2014. līdz 2020. gadam aktualizētajā rīcības un investīciju plāna projektā milzu projektu netrūkst. Kopējās nepieciešamās investīcijas ir gandrīz 1,86 miljardi eiro. Jāņem gan vērā, ka dokumentā apkopoti ne vien Rīgas domes projekti, bet arī pašvaldības uzņēmumu, Rīgas brīvostas pārvaldes un pat vairāku ministrijas ieceres, kas skar pašvaldības teritoriju, un tās ir finansiāli ļoti ietilpīgas, piemēram, par kultūras un sporta kvartāla izveidi Grīziņkalnā, rekonstruējot Daugavas stadionu, vai molu rekonstrukciju Rīgas ostā.

Tas, ka šie projekti ir apkopoti, vēl nenozīmē, ka visi tiks arī īstenoti. Apkopojot investīciju ieceres, nemaz netiek vērtēta to īstenošanas iespējamība, ņemot vērā nepieciešamās finanses, laikrakstam Dienas Bizness skaidrojuši Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta speciālisti. No kopējās projektā minētās investīciju summas, ja tiek īstenoti visi projekti, pašvaldības budžetā tuvākajā nākotnē jārod 442,8 miljoni eiro - ap 60% no Rīgas šā gada kopējiem plānotajiem ieņēmumiem.

Projekti savā starpā konkurē par jau tā izsīkušajām Rīgas finanšu iespējām. Pašlaik investīcijas un ES projektu īstenošana galvaspilsētā iespējamas vien uz aizņēmuma rēķina, jo, kā jau vairākkārt atzinusi Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse, ar budžeta ienākumiem ir jānosedz uzturēšanas izdevumi. Gadiem dzīvojot pāri līdzekļiem, budžeta deficīts ir strauji noēdis Rīgas domes uzkrājumus. No šā gada budžeta izriet, ka gada beigās "drošības spilvens" būs vien 14,9 milj. eiro, lai gan pirms pieciem gadiem tas pārsniedza 119 miljonus eiro. Jāatgādina, ar arī šā gada budžetā plānotie izdevumi pārsniedz ienākumus par 55,6 milj. eiro.

Sarežģītā finanšu situācija nākotnes iecerēm spārnus neapcērp. Raugoties uz 2014. līdz 2020. gada ES plānošanas perioda piedāvāto finansējumu, Rīga ir definējusi vairākus lielus satiksmes un ceļu infrastruktūras projektus, kuriem ir iezīmēts arī pašvaldības līdzfinansējums. Starp tiem ir, piemēram, jaunas tramvaja līnijas izbūve uz Skansti ar kopējām izmaksām līdz pat 128 miljoniem eiro, tajās iekļauta arī jaunu 12 zemās grīdas tramvaju iegāde. Rīcības plāns paredz arī citus tramvaja satiksmes attīstības projektus, tajā skaitā zemās grīdas tramvaju līnijas pagarināšanu līdz Rumbulai un jaunas līnijas izbūvi līdz Kaivas ielai Dreiliņos un starptautiskajai lidostai Rīga.

Starp prioritārajiem Rīgas domes 2014. līdz 2020. gada ES projektiem ir arī Salu tilta rekonstrukcijas turpināšana, Austrumu maģistrāles pabeigšana posmā Ieriķu iela – Vietalvas iela, Rīgas brīvostas savienojuma ar Via Baltica dienvidu ievadu Rīgā jeb tā dēvētais Raņķa dambja projekts, kas paredz ar pazemes tuneli savienot Raņķa dambi ar Mūkusalas ielu un Vienības gatvi, un Torņakalna multimodālā mezgla izbūve.

Piesaistot jaunā plānošanas perioda ES finansējumu, tiek plānots arī rekonstruēt VEF kultūras pili un paplašināt arī vairākas galvaspilsētas lielās skolas. Jaunas piebūves nepieciešamas Rīgas Angļu ģimnāzijai un Rīgas Zolitūdes ģimnāzijai Pārdaugavā, bet paplašināšanās – Franču licejam Rīgas centrā, Dienas Biznesam stāstījis Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 15.aprīļa, avīzē Dienas Bizness

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas