Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rīkojoties gudrāk, pašvaldības varētu ietaupīt tūkstošus

Valsts kontrole (VK) nule kā pabeigusi divas apjomīgas revīzijas par maksas pakalpojumiem un administratīvo resursu izlietojumu pašvaldībās. Rezultāti nav iepriecinoši – pašvaldības bieži savus resursus izmanto neekonomiski. Katrā no divdesmit apskatītajiem novadiem identificētas arī problēmas, kas jārisina, lai finanses tiktu izlietotas ne vien lietderīgi, bet arī likumīgi. Rūpīgāk plānojot izdevumus, būtu iespējams ietaupīt tūkstošiem eiro.

Likums nosaka, kādi pakalpojumi pašvaldībām jānodrošina saviem iedzīvotājiem, piemēram, būvniecības uzraudzība, dzīvesvietas deklarēšana, sociālā aprūpe un citas svarīgas lietas. Taču papildus tam teju visas pašvaldības sniedz maksas pakalpojumus, kas nav noteikti likumā, proti, nodrošina ēdināšanu izglītības iestāžu darbiniekiem, veic neregulārus pasažieru pārvadājumus, nereti pārvadā arī kravas vai uztur viesnīcas. Turklāt nevienā no gadījumiem nav veikts atbilstošs izvērtējums, kā šāda pašvaldības darbība ietekmē uzņēmējus. Valsts kontroliere Elita Krūmiņa atklāj, ka nepamatota pakalpojumu sniegšana divu gadu laikā tikai deviņās relatīvi nelielās pašvaldībās ir liegusi komersantiem gūt ieņēmumus 179 tūkstošu eiro apmērā. Piemēram, Alūksnes novada pašvaldība, sniedzot viesnīcas, kravu pārvadājumu, traktortehnikas, zāles un krūmu pļaušanas, koku zāģēšanas un transportlīdzekļu nomas pakalpojumus, ir liegusi komersantiem gūt 86,8 tūkstošus. Savukārt Alsungas novada pašvaldība, sniedzot ēdināšanas pakalpojumus ar izglītības procesu nesaistītām personām Alsungas vidusskolā, septiņu mēnešu laikā ir kropļojusi tirgus konkurenci un iekasējusi 1281 eiro.

Revīziju laikā arīdzan vairākkārt atklājusies problēma, ka novadi pat nespēj pienācīgi noteikt, kāda ir viņu sniegto pakalpojumu pašizmaksa. Piemēram, pašvaldībā tiek sniegti līdz pat 112 maksas pakalpojumiem, taču pakalpojumu sniegšanas izmaksas ir zināmas tikai par sešiem no tiem. Šā iemesla dēļ deviņos novados radusies situācija, kad sniegto pakalpojumu maksa ir augstāka vai zemāka par pašizmaksu. Tādējādi iedzīvotāji vai nu pārmaksā par saņemtajiem pakalpojumiem, vai arī pašvaldība tos neapzināti iedzīvotājiem līdzfinansē. Piemēram, piecās pašvaldībās, daļēji līdzfinansējot pakalpojumus, no pašvaldību budžetiem izlietoti 319,9 tūkstoši eiro bez jebkāda apliecinājuma par to, vai konkrētās lietas tiešām būtu nepieciešams dotēt. Šīs izmaksas traucē finansēt, iespējams, nepieciešamākus pakalpojumus vai novirzīt naudu citām novada attīstības vajadzībām.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 30. marta, avīzē Diena!

Top komentāri

otkats baigais
o
Cik varētu ietaupīt nezogot?
Raimonds
R
Krūmiņa labāk būtu paklusējusi. No savas pieredzes ar VK, varu pateikt, ka VK auditus veic parasti cilvēki, kuriem nav pilnīgi nekādu zināšanu un izpratnes par konkrēto jomu. Un pēc tam šie pamuļķi ar preses starpniecību norāda profesionāļiem ar atbilstošu izglītību un desmitiem gadu pieredzi kā rīkoties.
za
z
visi jātlaiž un jāliek strādāt robotiem. super ietaupījums. ne tev atvaļinājumu, ne dillemas par pārstrādi, ne atlaišanas problēmu. nodevi metāllūžņos un miers
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas