Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Rinkēvičs: Mans nolūks nav izskatīties pēc galvenā Latvijas cenzora

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) liedzis iebraukšanu Latvijā Krievijā plaši pazīstamajiem estrādes māksliniekiem Oļegam Gazmanovam, Josifam Kobzonam un Allai Perfilovai jeb Valērijai. Uz Dienas jautājumu, vai ir sagaidāms, ka melnais saraksts tuvākajā laikā tiks papildināts ar vēl kādiem uzvārdiem, Rinkēvičs atbild, ka viņa pašmērķis neesot taisīt milzīgus sarakstus.

"Mans nolūks nav izskatīties pēc galvenā Latvijas cenzora. Saraksta papildināšana lielā mērā ir atkarīga no tālākas situācijas attīstības. Es ļoti kritiski un piesardzīgi piegāju arī pašreizējam sarakstam. Sākumā tika runāts, ka sarakstā varētu iekļaut trīs četrus cilvēkus, tomēr beigās iekļāvām trīs," norāda ministrs. Ceturtās personas uzvārdu viņš atteicās atklāt.

Runājot par iespējamo Krievijas reakciju, Rinkēvičs īpašu satraukumu neizrāda. Tas esot pašas Krievijas ziņā: "Es gan gribētu, lai Krievija vairāk koncentrētos nevis uz propagandu, infokaru un iespējamām reakcijām uz melno sarakstu, bet gan uz situācijas noregulēšanu Austrumukrainā."

Valsts prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne Dienai norāda, ka prezidents Bērziņš izprot ministra rīcību: "Tā ir ministra kompetence un vienlaikus atbildība." Premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība) uzsver, ka ārlietu ministra lēmums ir tieši saistīts ar notikumiem Ukrainā un aviokatastrofu, kurā gāja bojā gandrīz 300 civiliedzīvotāju. "Šīs trīs personas ar savu konkrēto rīcību iepriekš ir atbalstījušas Ukrainas teritoriālās integritātes un suverenitātes graušanu. Es ļoti negribētu, lai Jaunais vilnis pārvērstos par politisku pasākumu, tāpēc uzskatu, ka ārlietu ministra lēmums ir pareizs, jo tas ir vērsts pret konkrētām personām, kas nodarbojas ar propagandu," viņa norāda.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) vēl nav vērtējis, vai šāds melnais saraksts kaut kādā veidā varētu apdraudēt valsts drošību. Viņa padomniece komunikācijas jautājumos Aija Jakubovska norāda, ka tā ir tikai ārlietu ministra kompetence: "Ja Ārlietu ministrija uzskata, ka konkrētajā gadījumā informatīvajam karam var tikt izmantota Latvijas teritorija un konkrētais pasākums, tad tur principā nav pret ko iebilst un tas ir pareizs solis."

Pretējās domās ir Rīgas mērs Nils Ušakovs. Viņš sociālajā tīmekļa vietnē Twitter par ārlietu ministra rīcību izteicās ironiski. "Lai justos pilnīgi droši, pieprasu, lai Rinkevičs melnajā sarakstā iekļautu Krievijas imperiālistu Kuklačovu ar viņa kaķiem šovinistiem," rakstīja Ušakovs (domāts Maskavas Kaķu teātra vadītājs Jurijs Kuklačovs).

Dienas aptaujātie politologi gan ir dažādās domās par to, kādas sekas varētu atstāt Rinkēviča rīcība.

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā Kā stopkrāns propagandai otrdienas, 22.jūlija, laikraksta Diena 4.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas