Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Rinkēvičs par situāciju Ukrainā: Laiks aicinājumiem ir beidzies

Laiks tikai un vienīgi aicinājumiem ir beidzies, Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministriem ir jālemj par konkrētu rīcību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Panorāma sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija).

Viņš prognozēja, ka ceturtdien gaidāmajā ES ārlietu ministru sanāksmē Briselē tiks spriests par sakncijām pret konkrētām personām. Kā iespējamās sankcijas varētu būt ieceļošanas aizliegums ES un Eiropā atvērto kontu un īpašumu arests. "Būs diskusijas par konkrētiem sarakstiem un sankcijām," bilda ministrs.

Panorāma no Briseles vēsta, ka sankciju sarakstā varētu tikt iekļauti Ukrainas drošības struktūru darbinieku vārdi. Kā iespējamās sankcijas tiek minēts iebraukšanas aizliegums un kontu iesaldēšana. Atvērts paliek jautājums, vai sarakstā varētu tikt iekļauts Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs. Viņa vārds varētu tikt paturēts kā izšķirošā kārts Briseles rokās. Turklāt netiek izslēgts, ka ceturtdienas sarunas Briselē varētu ieilgt dažādo dalībvasltu viedokļu dēļ.

Ārlietu ministrijā portālu Diena.lv informēja, ka, trešdien uzrunājot ANO Drošības padomi, Latvijas ārlietu ministrs aicināja Ukrainas varas iestādes nekavējoties pārtraukt spēka lietošanu pret civiliedzīvotājiem, abu pušu pārstāvjiem atturēties no vardarbības un tālākas situācijas eskalācijas, kā arī atgriezties pie sarunām starp valdību un opozīcijas pārstāvjiem.

"Latvija ar pieaugošu satraukumu seko traģiskajiem notikumiem Ukrainā un visstingrākajā veidā nosoda vardarbību, kas novedusi pie vairāk nekā vairāku desmitu cilvēku nāves. Ukrainas prezidents ir tieši atbildīgs par notiekošo valstī, un mēs aicinām Ukrainas valdību nodrošināt likuma varu, kā arī tiesisko kārtību," uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Rinkēvičs akcentēja starptautisko tiesību ievērošanas un likuma varas nodrošināšanas fundamentālo nozīmi miera, kā arī drošības garantēšanā visā pasaulē. "Likuma varai ir būtiska nozīme konfliktu novēršanā un risināšanā, kā arī miera uzturēšanā. ANO un tās dalībvalstis, apņemoties ievērot ANO Hartā minētos principus, spēlē ļoti būtisku lomu. Latvija ir gandarīta, ka likuma varas stiprināšana ir kļuvusi par vienu no centrālajiem elementiem ANO īstenoto miera uzturēšanas operācijās, un Latvija aicina arī turpmāk iekļaut šo svarīgo aspektu organizācijas nākotnes misiju mandātos," pauda ārlietu ministrs.

Rinkēvičs vērsa uzmanību uz Starptautiskās Krimināltiesas nozīmi nesodāmības novēršanā starptautiskā mērogā. "Starptautiskās Krimināltiesas izveide ir ievērojams starptautiskās sabiedrības panākums un šī institūcija ir jānostiprina tālāk tā, lai spētu novērst, kā arī efektīvi reaģēt smagu cilvēktiesību pārkāpumu gadījumos," norādīja Latvijas ārlietu ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas