Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rinkēvičs: Valsts drošība ir nedalāma, un ir nepieciešams stiprināt iekšlietu dienestus

Valsts drošība ir nedalāma, un ir nepieciešams stiprināt iekšlietu dienestus, tai skaitā Valsts policiju, risinot cilvēkresursu piesaistes, atalgojuma sistēmas un darba vides uzlabošanas jautājumus, uzvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa, trešdien valsts pirmā persona apmeklēja Valsts policiju, kur tikās ar Valsts policijas priekšnieku Armandu Ruku un vadības komandu un pārrunāja aktuālos izaicinājumus cilvēkresursu piesaistē, atalgojuma sistēmas un darba vides uzlabošanā.

Tikšanās laikā Rinkēvičs atzinīgi novērtēja Valsts policijā notiekošās strukturālās reformas, kuru rezultāta policija attīstās un kļūst atvērtāka sabiedrībai.

"Iedzīvotāji nonāk saskarsmē ar Valsts policijas pārstāvjiem visnepatīkamākajās savas dzīves situācijās, meklējot atbalstu un palīdzību, ko arī sniedzat. Tāpēc vien policista darbs ir viens no sarežģītākajiem," tikšanās laikā pauda Rinkēvičs, izsakot pateicību ikvienam policistam, kas veic savu ikdienas darbu.

Ar Valsts policijas vadības komandu Valsts prezidents arī pārrunāja sabiedrības dienaskārtībā nesen nonākušos naida noziegumus Daugavpilī un Jūrmalā un Valsts policijas rīcību tajos. Rinkēvičs atzīmēja, ka šādos naida un nacionālās drošības jautājumos sodi ir par maigu un Valsts policijas iesaiste un darbība ir īpaši svarīga jau no paša sākuma.

Apmeklējuma noslēgumā Valsts prezidents iepazinās ar Operatīvā vadības centra darbību un apskatīja Valsts policijas ekipējumu, transportlīdzekļus un speclīdzekļus.

LETA jau vēstīja, ka sociālajos medijos bija publicēts videoieraksts, kurā Jūrmalā krieviski runājoši atpūtnieki izaicināja un rupji lamāja Jūrmalas pašvaldības policistu, kā arī Jūrmalas glābšanas dienesta glābējus.

Kā iepriekš aģentūru LETA informēja Jūrmalas pašvaldības policija, 16.jūlijā tika saņemta informācija, ka Majoru pludmalē atrodas vairākas personas, iespējams, alkohola reibumā, kuras pārkāpj sabiedrisko kārtību, spēlē futbolu, ar bumbu trāpot citiem pludmales apmeklētājiem, un klaji ignorē citu atpūtnieku lūgumus to pārtraukt.

Ierodoties notikuma vietā, Jūrmalas pašvaldības policijas darbinieki sastapuši personas, kuras atbilda iepriekš sniegtajam aprakstam. Jūrmalas pašvaldības policijas inspektore personām izteikusi aizrādījumu un lūgusi ievērot sabiedrisko kārtību. Personas uz lūgumu nav reaģējušas, lamājušās necenzētiem vārdiem un mērķtiecīgi centušās izraisīt konfliktu ar pašvaldības policijas darbiniekiem.

Personas atkārtoti tikušas aicinātas pārtraukt pretlikumīgās darbības. Arī šos aicinājumus tās ignorēja, un konfliktā pret policijas darbiniekiem iesaistījās vēl vairāki kompānijas dalībnieki, kuri izturējās klaji agresīvi. Personas provocēja policijas darbiniekus un nepildīja viņu likumīgās prasības.

Pašvaldības policija norādīja, ka, ņemot vērā, ka konfliktējošajā pusē bija iesaistītas vairākas agresīvi noskaņotas personas un konflikts notika blīvi apmeklētā pludmales nogabalā, tika piesaistīti citi policijas papildspēki, tajā skaitā Valsts policijas darbinieki. Konflikta eskalācija tika lokalizēta, vienlaikus rūpējoties arī par citu pludmales apmeklētāju, tostarp bērnu, drošību.

Pret vienu no personām, kura nepakļāvās vairākkārtējām policijas darbinieku likumīgajām prasībām, tika pielietoti piespiedu līdzekļi.

Savukārt 4.maija vakarā Daugavpilī, iespējams, par piederību LGBTQ+ kopienai piekauti divi cilvēki. Uzbrukums noticis Daugavpils Stropu estrādē. Jauniešiem uzbrukušas divas nezināmas personas.

Cietušais Līvajs Amareins pieļāvis, ka ticis piekauts, jo ir LGBTQ+ kopienas pārstāvis. 28 gadus vecais Amareins esot saņēmis vairāk nekā 20 sitienus pa galvu. Incidents noticis pēc kopienas organizētā piketa "Vienaldzība nogalina", kura dalībnieki pauduši atbalstu Stambulas konvencijas pieņemšanai.

Valsts policijā 6.maijā tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par huligānismu, ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam.

9.maijā policija aizturēja 1997.gadā dzimušu vīrieti aizdomās par miesas bojājumu nodarīšanu cietušajiem. Izmeklēšanas gaitā gūtais materiālu kopums bija pietiekams, lai vīrieti kriminālprocesā atzītu par aizdomās turēto.

Turpinot procesuālās darbības, pēc uzraugošā prokurora norādījumiem vīrietim tika piemēroti vairāki ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Turpinot izmeklēšanu, policija prokurora uzraudzībā kriminālprocesā veica visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, kuru laikā noskaidrots, ka konfliktā ar iepriekš nepazīstamām personām aizdomās turētais neveica savas darbības ar iepriekšēju nodomu, bet gan tās radās konflikta laikā - notikuma vietā pēkšņi izveidojoties naidīgām attiecībām, pusēm apspriežot ne tikai seksuālās orientācijas jautājumus.

Tāpat noskaidrots, ka aizdomās turētais cietušajiem nodarījis miesas bojājumus nevis huligānisku motīvu vadīts vai ar mērķi traucēt sabiedrisko kārtību un mieru, bet gan personiskās attieksmes dēļ, un šīs darbības nebija vērstas uz rupju sabiedriskās kārtības un miera traucēšanu vai rupja un aizskaroša konflikta izraisīšanu bez iegansta vai izmantojot maznozīmīgu ieganstu.

Līdz ar to aizdomās turētā darbībās nav konstatētas tādas noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes, kas būtu saucamas pie atbildības kriminālprocesuālā kārtā atbilstoši Krimināllikuma pantam par huligānismu.

Arī 17.jūlijā policijā saņemts uzraugošā prokurora rakstisks norādījums par to, ka augstākminētajā kriminālprocesā jāpieņem lēmums par krimināllietas izbeigšanu, jo izdarītajā nodarījumā nav tāda noziedzīga nodarījuma sastāva, kas būtu sodāms kriminālprocesuālā kārtā, ar norādījumu personas saukšanai pie administratīvās atbildības par maznozīmīgu miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam.

Ņemot vērā augstāk minētos apstākļus un izmeklēšanā noskaidroto, 20.jūlijā kriminālprocess izbeigts un no tā bija izdalīts materiāls administratīvā pārkāpuma procesa sākšanai par maznozīmīga miesas bojājuma, tas ir, miesas bojājuma, kas izraisījis īslaicīgas, maznozīmīgas sekas, bet nav izraisījis veselības traucējumu vai vispārējo darbspēju zaudējumu, nodarīšanu.

Jūlijā prokuratūra atjaunoja kriminālprocesu par LGBTQ+ kopienas pārstāvja piekaušanu Daugavpilī. Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore, izmantojot noteiktās amatā augstāka prokurora tiesības un pilnvaras, ir izskatījusi Daugavpilī policijā izbeigtā kriminālprocesa materiālus, aģentūrai LETA pavēstīja prokuratūra.

Prokurore konstatēja, ka lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu ir pieņemts priekšlaicīgi, tamdēļ ir atceļams kā nepamatots. Lietā nav noskaidroti visi nodarījuma apstākļi, kuri būtu par pamatu nodarījuma juridiskajai kvalifikācijai, un nav veiktas visas iespējamās izmeklēšanas darbības objektīvās patiesības noskaidrošanai, līdz ar to pieņemtais lēmums ir atceļams, bet kriminālprocess atjaunojams.

Konstatēts, ka procesa virzītājs papildus nav izvērtējis aizdomās turētā izdarītās darbības sakarā ar sociālā naida un nesaticības izraisīšanu. Atjaunotais kriminālprocess nosūtīts Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Dienvidlatgales iecirkņa Izmeklēšanas nodaļai pirmstiesas izmeklēšanas turpināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas