Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rosina neļaut iegādāties alkoholu cilvēkiem, kas jaunāki par 20 gadiem

Latvijas Ārstu biedrība ierosina paaugstināt vecuma barjeru jauniešiem, kas ļautu iegādāties alkoholu tikai no 20 gadu vecuma pašreizējo 18 vietā, lai samazinātu alkohola pieejamību bērniem un jauniešiem.

Latvijas Ārstu biedrības delegācija otrdien tikusies ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski un Iekšlietu ministrijas valsts sekretāri Ilzi Pētersoni un apspriedusi ar alkohola lietošanas ierobežošanu saistītus jautājumus, aģentūru BNS informēja biedrība.

Latvijas Ārstu biedrība sniegusi precīzu informāciju par alkohola patēriņu skolēnu, bērnu un jauniešu, īpaši meiteņu, vidū, kā arī par pieaugošo saindēšanās un nāves gadījumu skaitu ar alkohola surogātiem.

Pārmērīgu alkohola, īpaši nelegāli ražota un kontrabandas ceļā ievesta alkohola, lietošanu Iekšlietu ministrijas un biedrības amatpersonas atzina par nozīmīgu draudu Latvijas iedzīvotāju veselībai un ekonomikai.

Biedrība kā nozīmīgus soļus likumu izmaiņās ieteica un saņēma Iekšlietu ministrijas vadības principiālu atbalstu paaugstināt vecuma barjeru jauniešiem, kas neļautu iegādāties alkoholu cilvēkiem, kuri jaunāki par 20 gadiem.

Tāpat biedrība ieteikusi likumos panākt izmaiņas, kas nepieļautu diennakts veikalu–kafejnīcu pastāvēšanu.

Biedrība arī ierosinājusi pastiprināt sodu apmēru un atvieglot likumus nelegālā alkohola izplatītāju aizturēšanai, pārtraukt stiprā alus ražošanu un tirdzniecību plastmasas pudelēs, pastiprināt soda apmērus līdz pat administratīvai sodīšanai ar cietumsodu personām, kas iesaista bērnus un jauniešus nelegāla alkohola tirdzniecībā, kā arī pārdod vai citādi sagādā bērniem alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus.

"Kā nākotnes mērķi Latvijas Ārstu biedrība iniciēja likumu izmaiņas, kas noteiktu alkohola un tabakas tirdzniecību tikai specializētos veikalos vai atsevišķās, nodalītās veikalu nodaļās," norāda biedrība.

Iekšlietu ministrijas un Latvijas Ārstu biedrības amatpersonas atzina par nepieciešamām vairākas izmaiņas likumos un normatīvajos aktos, kas samazinātu alkohola un tabakas izstrādājumu pieejamību bērniem un jauniešiem.

Latvijas Ārstu biedrību sarunās ar Iekšlietu ministru pārstāvēja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, Narkologu asociācijas viceprezidente Sarmīte Skaida un žurnāla Latvijas Ārsts galvenā redaktore ārste Kamena Kaidaka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas