Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rosinās ieviest vispārēju sejas aizsedzoša apģērba aizliegšanu

Ar jaunu likumu plānots aizliegt ne tikai noteiktu musulmaņu galvassegu, bet jebkāda seju aizsedzoša apģērba nēsāšanu sabiedriskās vietās, vienlaikus gan paredzot arī izņēmumus, trešdien vēstīja raidījums LNT Ziņas.

"Pēc būtības tas ierobežojums izpaustos kā jebkura apģērba, kas aizsedz seju, nesāšana publiskajās vietās. Piemēram, arī maskas vai arī ķiveres. Ja jūs strādājat par pārdevēju veikalā, tad nebūtu labi, ja jums galvā būtu ķivere un ne acis, ne kas cits nebūtu redzams. Līdz ar to šāda veida ierobežojums attiecas uz jebkuru seju aizsedzošu apģērbu," skaidroja Tieslietu ministrijas (TM) Reliģijas lietu nodaļas vadītāja Jekaterina Macuka.

Vienlaikus tiek paredzēta vesela virkne izņēmumu. Kā piemēri tiek minēti metinātāji un mediķi, kuriem aizsargmaskas nepieciešamas profesionālo pienākumu veikšanai. Aizliegums tāpat neattiektos, piemēram, uz motociklistiem vai riteņbraucējiem. Izņēmums tiks attiecināts arī uz sportošanu - seju aizsegt joprojām tātad drīkstēs, piemēram, slēpotāji vai skrējēji.

Ministrijā skaidro, ka tiek domāts arī par citiem izņēmumiem.

"Ņemot vērā Latvijas apstākļus, mēs varētu ieviest izņēmumu attiecībā uz laika apstākļiem, jo tad, kad ir mīnus 30, mēs visi esam gana apsegti ar visu, ko ir iespējams. Tāpat šāds izņēmums būtu attiecināms uz mākslas pasākumiem un kultūrvēsturiskiem pasākumiem, kuri paredz noteikta veida kostīmu vai masku nēsāšanu," teica TM pārstāve.

Tas nozīmē, ka topošais likums nelaupīs iespēju, piemēram, doties budēļos.

Saskaņā ar jauno regulējumu aizliegums būs spēkā tikai publiskās vietās. Tātad savās mājās vai privātajā automašīnā seju aizsegt būs atļauts.

Jautājumu par aizliegumu nēsāt seju aizsedzošu apģērbu ir aktualizējusi gatavošanās patvēruma meklētāju uzņemšanai, ko pavada arī diskusijas par nepieciešamību aizliegt seju aizsedzošo musulmaņu galvassegu nēsāšanu publiski. Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdība pērn novembrī TM uzdeva sagatavot vispusīgu un izsvērtu izvērtējumu par to, vai, līdzīgi kā atsevišķās Eiropas valstīs, arī Latvijā ir nepieciešams aizliegt sabiedriskās vietās nēsāt seju aizsedzošu apģērbu.

Termiņš likumprojekta iesniegšanai valdībā ir nākamā otrdiena - 1.marts. Tomēr ministru darba kārtībā dokuments vēl nenonāks, jo ir ieilgusi likuma saskaņošana. TM tā gatavošanā ir iesaistījusi virkni juristu, cilvēktiesību ekspertu un institūciju, no kurām daudzas vēl nav sniegušas atzinumu. Tiek prognozēts, ka likumprojekts tiks sagatavots līdz 1.maijam.

Lai jaunā likuma tapšanā tiktu iesaistīts iespējami plašs cilvēku loks, šonedēļ tiks izsludināta likumprojekta sabiedriskā apspriešana. Sagatavotie priekšlikumi jau tuvākajās dienās tiks publicēti TM, kā arī valdības interneta mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas