Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rubesa apturējusi dalību konkursā uz Stradiņa slimnīcas padomes locekļa amatu

Veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) dibinātās politiskās kustības Par biedre, bijusī RB Rail valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa apturējusi savu dalību konkursā uz Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) padomes locekļa amatu.

Par minēto Rubesa paziņojusi sociālajā tīklā Facebook, norādot, ka par savu lēmumu informējusi konkursa nominācijas komisijas priekšsēdētāju un valsts kapitāldaļu turētāju, Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāri Dainu Mūrmani-Umbraško.

Vēstulē Umbraško Rubesa pauda ticību, ka Latvijas lielajiem uzņēmumiem ir vajadzīgas spēcīgas, stratēģiski domājošas un rīcībspējīgas padomes. Tāpēc viņa priecājas par VM lēmumu sarīkot konkursu uz darbu lielo slimnīcu padomēs saskaņā ar labākajiem pārvaldības principiem. Viņa iepriekš pieteikusies konkursam uz amatu, ņemot vērā minēto apsvērumu.

"Iespējams, manas zināšanas un ilggadēja starptautiskā pieredze lielu uzņēmumu vadīšanā var lieti noderēt gan Stradiņa slimnīcai, gan Latvijai kopumā," pieļāva Rubesa, arī piebilstot, ka viņa ir gandarīta par to, ka kandidātu atlases un vērtēšanas komisija bija līdzīgās domās un pēc detalizētas iepazīšanās, vērtēšanas un intervijām lēmusi Rubesu virzīt šim darbam.

Rubesa uzskata, ka cilvēku politiskie uzskati, piederība demokrātiskām politiskām partijām un kandidēšana vēlēšanās nedrīkst būt par iemeslu vai ieganstu viņu diskriminācijai, tostarp attiecībā uz darbu valsts uzņēmumos. 

"Vienlaikus es respektēju šogad likumā iekļauto normu, kas paredz 24 mēnešu "atdzišanas periodu" politisko partiju amatpersonām," akcentēja Rubesa.

Ņemot vērā neskaidrību, kāds precīzi ir to personu loks, uz kuru šī likuma norma attiecas, Rubesa lūgusi apturēt viņas pieteikuma darbam Stradiņa slimnīcas padomē izskatīšanu.

Kā ziņots, VM šodien plkst.15 iepazīstinās sabiedrību ar amatu konkursos izraudzītajiem PSKUS un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) padomju locekļiem, aģentūru LETA informēja veselības ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Edgars Skvariks.

Latvijas Televīzija (LTV), atsaucoties uz tās rīcībā esošo neoficiālo informāciju, pagājušajā nedēļā vēstīja, ka PSKUS padomē strādās Rubesa. Skvariks aģentūrai LETA gan atturējās komentēt šo informāciju, un arī pati Rubesa norādīja, ka viņai "patlaban nav komentāru par šo jautājumu". Nedēļas nogalē vaicāta, vai piedalīsies šodien gaidāmajā universitātes slimnīcu padomju prezentācijas pasākumā, Rubesa atbildēja: "Kad pienāks pirmdiena, tad jūs redzēsiet."

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, izsludinot konkursu uz Latvijas lielāko slimnīcu padomes locekļu amatiem, veselības ministre uzsvēra, ka slimnīcu padomes nebūs izklaides vietas politiķiem. "Tik tālu, cik tā būs mana teikšana un mana atbildība, es varu dot savu godavārdu, ka šīs padomes nebūs politiķu izklaides vietas, bet tajās strādās profesionāli atlasīti cilvēki ar saprašanu gan ārstniecībā, gan uzņēmumu vadībā," pērnajā vasarā intervijā LTV raidījumam Rīta panorāma pauda Viņķele.

Uzņēmēja Rubesa savulaik ir bijusi SIA Latvija Statoil (tagad SIA Circle K Latvia) izpilddirektore, kā arī vadījusi daudzmiljonu vērto Rail Baltica dzelzceļa projektu. Rubesa kandidēja arī Eiropas Parlamenta vēlēšanās no Attīstībai/Par! saraksta, taču netika ievēlēta. Šo pašu politisko spēku pārstāv veselības ministre Viņķele, kura mikroblogošanas vietnē Twitter netieši apstiprinājusi, ka "Rubesa tīri vinnēja" konkursā uz PSKUS padomes locekļa amatu.

Ministre publiski noraida šaubas par konkursa godīgumu, kā arī uzsver, ka Rubesa, kaut arī ir partijā un startēja vēlēšanās, nekad neesot bijusi politiķe. "Jā, partijas biedrs un pat vēlēšanās piedalījies automātiski nenozīmē politiķis. Vēl vairāk - pat ne katrs Saeimā ievēlētais ir politiķis," tviterī apgalvo Viņķele.

Kā ziņots, nolūkā veicināt lielāku atklātību kapitālsabiedrību darbībā un ieviest starptautiski atzītus labas pārvaldības nosacījumus, VM pagājušajā gadā izsludināja konkursus uz PSKUS, BKUS un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) padomju locekļu amatiem. Tagad, noslēdzoties pretendentu izvērtēšanas procesam, katrā no universitāšu slimnīcu padomēm konkursa kārtībā esot izraudzīti trīs pārstāvji, pārstāvot savu kompetences jomu - pārmaiņu vadības, finanšu, kā arī veselības aprūpes, pavēstīja Skvariks.

Viņš piebilda, ka RAKUS padomes sastāvs tiks prezentēts nevis šodien, bet nedaudz vēlāk.

Top komentāri

Arī vecs pensis
A
Vai tiešām visiem 66 gadus veciem pensionāriem , kuri saņem labas valsts pensijas, tā jāraujas uz valsts amatiem? Derētu paskatīties pasē , pajautāt par organisma izmaiņām ģimenes ārstam, lai saprastu, ka ne velti valsts maksā, lai šie cilvēki atpūstos. Lai dibina savus uzņēmumus un parāda savus talantus, nevis veģetē uz valsts rēķina, izstumjot no darba izglītotos, mūsdienīgos jauniešus .
viesis
v
:) tomēr, sabiedrības viedoklis kaut ko bišķi nozīmē arī pie mums. Ne jau Rubesa vai Viņķele par to aizdomājās, gan jau gudrāki cilvēki dāmām ieteica, ka šis gājiens ir drusku par traku. Bet runājot par Rubesu- izklausās jau skaisti, vadījusi Rail Baltic projektu.... ja nedomā par tādiem sīkumiem, kā tas, ka viņas vadībā projekts ir nopietni iekavējies un ka viņai izteica neuzticību, bet līdz termiņa beigām viņa amatu saglabāja tikai politiskās aizmugures dēļ, vai arī, runājot par pieredzi Statoil, arī tur viņu palūdza aiziet, jo viņai nepietika kompetences savam amatam. Bet nu, CV šie ieraksti ir, tā, ka varam mierīgi gaidīt, kura Valsts uzņēmuma padomē vai valdē kundze atkal parādīsies, jo privātajiem viņa noteikti nekvalificējas. Bet partija jau savu biedreni nepametīs, gan jau kaut ko izdomās.
Irlielāmērāticams
I
ka Rubesas kundzei būtu jānoiet malā un rūpīgi jāapdomā, kāda ir atšķirība starp liela bosa pozīcijām un politisku amatu. Baiba varētu likt lietā savu izslavēto intelektu un profesionalitāti, lai saprastu, ka politiskais amats ir grēkāža amats (grēkāzis nav atsevišķa āžu suga), kurā pats svarīgākais - runāt tā, lai cilvēki tevi saprastu pareizi. Lielā bosa amatā šīs prasmes neveidojas, tur pietiek tikai pavēlēt. Politikā pavēlēt - tā ir liela problēma, cilvēki to parasti uztver kā augstprātību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas