Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sabiedriskās ēdināšanas vietās sejas masku drīkst novilkt tikai, sēžot pie sava galdiņa vai ēdot un dzerot

Sabiedriskās ēdināšanas vietās sejas masku drīkst novilkt tikai, sēžot pie sava galdiņa, ēdot vai dzerot, aģentūru LETA informē Veselības ministrijā (VM).

Savukārt, kā norāda ministrijā, brīžos, kad klients dodas veikt pasūtījumu, gaida rindā vai pārvietojas pa telpu, sejas maskai ir jābūt uzvilktai. Noņemot un uzliekot sejas masku, VM atgādina, ka tas jādara pareizi - ar tīrām rokām, kā arī ievērojot citus nosacījumus. Turklāt sejas masku nedrīkst iemīcīt kabatā vai atstāt karāties uz kakla.

Arī ēdināšanas vietu darbiniekiem, piemēram, viesmīļiem un bārmeņiem, ir jāvalkā sejas maskas vai vairogi.

Jau ziņots, ka no sestdienas spēkā stājusies prasība plašāk lietot sejas aizsargmaskas.

Tās jālieto ne tikai vietās, kur netiek ierobežots cilvēku skaits, bet visās sabiedriskās vietās, tajā skaitā arī tur, kur cilvēki atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. Maskas ir jālieto gan saimniecisku, gan publisku pakalpojumu sniegšanas vietās.

Sejas maskas var nelietot vietās, kur to lietošana nav iespējama, piemēram peldbaseinos, sportošanas laikā, akvaparkos, pirtīs un tamlīdzīgās vietās, kā arī skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanas vietās, kur tiek veiktas procedūras sejai.

Prasība par masku lietošanu neattiecas arī uz sabiedriskās ēdināšanas vietām, piemēram, kafejnīcām un bāriem, kur personas ēd un lieto dzērienus, tomēr maskas ir jāvalkā personālam. Tāpat prasība par obligātu masku lietošanu neattiecas uz izglītības iestādēm.

Savukārt darba vietās, kur netiek sniegti pakalpojumi klātienē, piemēram, birojos, darba devējam ir jāizvērtē, vai ir iespējams nodrošināt epidemioloģisko prasību īstenošanu, piemēram, divu metru distanci starp darbiniekiem, un jālemj, vai sejas masku valkāšana ir nepieciešama.

Publiskie pakalpojumi tiek sniegti valsts un pašvaldības institūciju funkciju un uzdevumu veikšanai vai privātpersonu dažādu veidu pakalpojumu sniegšanai personām, tajā skaitā sociālās palīdzības, sociālo pakalpojumu vai veselības aprūpes jomā. Tas nozīmē, ka sejas maskas ir jālieto, gan saņemot pakalpojumus pašvaldību iestādes, gan valsts iestādēs.

Tā kā tiek prognozēts, ka līdz 6.novembrim netiks panākts pietiekams rezultāts, lai novērstu nekontrolētu Covid-19 izplatību sabiedrībā, šobrīd pienākumam lietot sejas maskas sabiedriskās vietās netiek noteikts terminēts laiks. Pienākumu lietot mutes un deguna aizsegus varēs pārtraukt, kad tiks novērsta nekontrolēta Covid-19 izplatība sabiedrībā, skaidroja VM.

Vienlaikus tika mainīts otrdienas valdības lēmums, nosakot, ka tiem, kas ir pārslimojuši Covid-19, sejas aizsargmaskas tomēr ir jāvalkā.

Sejas aizsargmaskas arī jālieto publiskos pasākumos - muzejos, bibliotēkās, kultūras centros, izstāžu zālēs, brīvdabas estrādēs, reliģisko darbību veikšanas vietās, teātros, koncertzālēs, kinoteātros, kongresu un konferenču centros un ar minētajām vietām saistītajās ārtelpās, ja pasākuma laikā apmeklētāji atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. Arī fiksētās sēdvietās esošām personām ir jālieto mutes un deguna aizsegs, ja vien uz tām neattiecas izņēmumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas