Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +2 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Saeima vērtēs iniciatīvu par Kopdzīves likumu

Saeimas šodien vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par Kopdzīves likumu.

Iepriekš Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija vienojās noraidīt iedzīvotāju iniciatīvu par Kopdzīves likumu. Šādu lēmumu atbalstīja pieci deputāti - Raivis Dzintars (NA), Janīna Kursīte-Pakule (NA), Rihards Melgailis (LRA), Ivars Brīvers (LRA) un Aldis Adamovičs (Vienotība), divi bija pret - Vitālijs Orlovs (Saskaņa) un Zenta Tretjaka (Saskaņa), bet vēl divi parlamentārieši atturējās - Ainars Latkovskis (Vienotība) un Andris Siliņš (ZZS).

Zaļo un zemnieku savienība, kā arī Nacionālā apvienība aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka neplāno mainīt noraidošu attieksmi pret Kopdzīves likuma iniciatīvu, savukārt Vienotības deputātiem bija dažādi viedokļi šajā jautājumā.

Jau vēstīts, ka šis jautājums Saeimas dienas kārtībā nonāca pēc tam, kad vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju bija parakstījuši iniciatīvu par Kopdzīves likuma pieņemšanu portālā Manabalss.lv. Parakstu vākšanu par šo pirms nepilniem trīs gadiem priekšlikumu iniciēja Latvijas attīstībai valdes priekšsēdētājs Juris Pūce.

Iniciatīvas pieteikumā portālā Manabalss.lv tika uzsvērts, ka patlaban valsts aizsardzība nav pieejama nelaulātiem pāriem - valsts dažādā veidā apgrūtina šo pāru dzīvi un rada necilvēcīgas situācijas, kuras šie pāri nevar atrisināt.

"Partneris, kura nelaulātais dzīvesbiedrs cietis negadījumā, nedrīkst pieņemt nepieciešamos medicīniskos lēmumus sava dzīvesbiedra vietā. Nelaulāts dzīvesbiedrs nesaņem sava partnera kopšanas tiesības invaliditātes gadījumā. Nelaulāti dzīvesbiedri nesaņem nodokļu atvieglojumus, nevar mantot, nesaņem atbalstu no valsts vai pašvaldības dzīvesbiedra bojāejas gadījumā. Šo un līdzīgu apstākļu iespaidā valsts nedrīkst radīt šķēršļus Latvijas pilsoņiem tikai tāpēc, ka tie nav izvēlējušies vai šobrīd nemaz nevar laulāties ar saviem dzīves partneriem," iniciatīvas pieteikumā pauda Pūce.

Pieņemot Kopdzīves likumu, Latvija atzītu katra cilvēka tiesības uz savu personisko ceļu uz laimi, uzsvēra Pūce, piebilstot, ka tādējādi tiks nodrošināta līdztiesība starp laulātiem un nelaulātiem pāriem, kopā dzīvojošas pilngadīgas personas spēs atrisināt daudzās juridiskās problēmas, ko rada pašreizējās tiesiskās sistēmas nepilnības, tai skaitā nodrošinās nelaulātu pāru tiesības uz valsts aizsardzību un aizsargās ārpus laulības dzimušus bērnus, un piešķirs dažāda veida ģimenēm līdzīgas tiesības attiecībās ar valsti.

Top komentāri

Pret
P
pret viendzimuma attiecību kopdzīves likumu, kas arī melīgi tiek virzīgs slēpjoties it kā aiz sieviešu tiesībām, jo redz sagrabināt 14 (ČETRPADSMIT) EUR Laulības reģistracijai dzīvojot kopā nakādi nav iespējams...Hm..varbūt lai aizņemās no radiem, draugiem, vai varbūt bankas varētu piedāvāt jaunu hipotēkas veidu?
reptilis
r
Jā..ā,liekulības tirgus rullē:)))...atkal sievietes pa priekšu stumj:)))...gluži,kā Putins teica - ko viņi darīs,ja mēs iesim aiz sievietēm un bērniem?! ....
Pūces varavīksnei
P
Valsts nodeva par laulības reģistrāciju ir 14 euro. (TIKAI!!!) https://www.tm.gov.lv/lv/pakalpojumi/nozares-pakalpojumi-1/laulibu-registracija-1
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas