Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sākas ugunsnedrošais periods mežos

Latvijā piektdien sākas meža ugunsnedrošais periods, informē Valsts meža dienestā (VMD).

Meža īpašniekiem un tiesiskajiem valdītājiem līdz ar ugunsnedrošā perioda iestāšanos ir jānodrošina ugunsdrošības noteikumu prasību ievērošana mežā. 

Līdz ar meža ugunsnedrošā perioda sākumu visiem iedzīvotājiem, uzturoties mežā, ir jāievēro ugunsdrošības prasības.

Lai samazinātu meža ugunsgrēka izcelšanās iespējas, mežā ir jāievēro daži aizliegumi un ierobežojumi, par kuru neievērošanu var piemērot administratīvo, civiltiesisko un arī kriminālatbildību.

Tostarp, uzturoties mežos un purvos, aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus, kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotas vietas, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas un atstāt ugunskurus bez uzraudzības, kā arī dedzināt atkritumus.

Tāpat meža ugunsnedrošajā laika periodā aizliegts braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem un veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku. Nedrīkst veikt jebkādu dedzināšanu, kas rada dūmus, bez saskaņošanas ar Valsts meža dienesta mežniecību, jo dūmi var maldināt uguns novērošanas torņu dežurantus.

Mežizstrādātāji meža ugunsnedrošajā laikposmā cirsmā dedzināt ciršanas atlikumus drīkst tikai ar Valsts meža dienesta mežziņa ikreizēju rakstisku atļauju. 

Savukārt meža īpašniekiem ir jāparūpējas, lai meža ceļi un stigas būtu atbrīvoti no sagāztajiem kokiem un krūmiem un, ja nepieciešams, meža ugunsdzēsības automašīnas var brīvi pārvietoties. Tāpat meža īpašniekiem ir jāzina, ka pēc meža ugunsgrēka likvidācijas viņa mežā, meža īpašnieka pienākums ir uzraudzīt meža ugunsgrēka vietu.

Gan kūlas dedzināšana, gan ugunsdrošības neievērošana mežos ir administratīvi sodāma. Šāda rīcība apdraud ne tikai biotopus un dzīvo radību mežos, laukos un pļavās, bet arī cilvēku īpašumus, veselību un dzīvību.

Šogad no gada sākuma pavisam ir reģistrēts 121 meža ugunsgrēks un kopējā izdegusī meža zemes platība ir 51,4 hektāri, tajā skaitā jaunaudzes 23,7 hektāri.

Pēc dienesta datiem,  2020.gadā Latvijā reģistrēts 121 meža ugunsgrēks, bet kopējā izdegusī meža zemes platība veido 51,4 hektārus, tostarp jaunaudzes degušas 23,7 hektāru platībā. 

Savukārt 2019.gadā Latvijā meža ugunsgrēki dzēsti 1110 reižu kopumā 821,67 hektāru platībā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas