Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Sākoties vasaras brīvlaikam, pieaudzis NMPD izsaukumu skaits pie bērniem un jauniešiem

Līdz ar vasaras brīvlaika sākumu būtiski pieaudzis ir Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izsaukumu skaits pie bērniem un jauniešiem, kuri visbiežāk guvuši lūzumus un galvas traumas, lēkājot uz batuta, pārgalvīgi braucot ar skrejriteni vai neievērojot ceļu satiksmes noteikumus, aģentūru LETA informēja NMPD Ārējās komunikācijas vadītāja Arita Freimane.

Pēdējo trīs nedēļu laikā NMPD mediķi bijuši vairāk nekā 15 izsaukumos, kur slīkuši 10-14 gadus veci bērni, kuri gājuši peldēties bez pieaugušo uzraudzības. Tikai pateicoties nejaušiem garāmgājējiem vai citiem peldētājiem, kuri nelaimi savlaicīgi pamanīja, šo bērnu dzīvības neizdzisa. Tāpat kopš maija vidus NMPD mediķi slīkšanas dēļ ir devušies trīs izsaukumos arī pie pašiem mazākajiem. Divi no šiem gadījumiem diemžēl ir ar smagām un traģiskām sekām.

Kāds trīs gadus vecs bērns slimnīcā nogādāts ļoti smagā stāvoklī - vecāki bērnu atrada netālu esošajā ezerā. Mazuli veiksmīgi izvilka laukā no ūdens, taču viņš neelpoja, tādēļ līdz NMPD atbraukšanai ģimenes locekļi, uzklausot NMPD dispečera norādes pa telefonu, viņam sniedza pirmo palīdzību, veicot atdzīvināšanas pasākumus un mazuli izdevās kopīgiem spēkiem glābt.

Savukārt citā gadījumā par spīti ilgstošiem reanimācijas pasākumiem, ko sākumā veica tuvinieki, bet pēc tam NMPD mediķi, kāda piecus gadus veca bērna dzīvību vairs nebija iespējams glābt. Bērns tika atrasts piemājas dīķī. NMPD mediķi aicina vecākus nelaist bērnus vienus peldēties, uzmanīt viņus pie ūdens, jo pat mirklis bez uzraudzības var būt liktenīgs, savukārt ar jauniešiem runāt, ka alkohols nav savienojams ar peldēšanos.

Vasarā, kad kurinām ugunskuru vai grilu, NMPD aicina uzmanīt arī pašus mazākos. Šajās dienās slimnīcā ar plašiem ķermeņa apdegumiem NMPD mediķi nogādājuši jau vairākus bērnus līdz trīs gadu vecumam, kuri uzkrituši virsū karstam grilam vai piegrūduši tam rokas. Tāpat fiksēti divi gadījumi, kad mazuļi izkrituši pa logu.

Savukārt vairāki pirmo klašu skolēni vidēji smagā stāvoklī nogādāti slimnīcā pēc tam, kad skrējuši pāri ielai, aizmirstot par ceļu satiksmes noteikumiem.

Daudz ir arī dažādu lūzumu, galvas traumu, kas galvenokārt gūtas lēkājot uz batuta vai pārgalvīgi braucot ar skrejriteni uz ielas un skeitparkos. Piemēram, kāds astoņus gadus vecs zēns slimnīcā nogādāts ar aizdomām par atslēgas kaula lūzumu. Viņš ar skrejriteni lielā ātrumā pārgalvīgi bija mēģinājis nobraukt no bērnu slidkalniņa rotaļlaukumā. Kādā citā gadījumā bērns guvis smagu traumu pēc sitiena ar šūpolēm pa galvu.

Lai gan vasaras brīvlaikā NMPD izsaukumu skaits pie bērniem un pusaudžiem parasti pieaug, tomēr salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad tas audzis vēl vairāk. NMPD dati rāda, ka šobrīd ik dienu mediķi dodas vidēji 80-90 izsaukumos pie bērniem, savukārt iepriekšējos gados šajā pašā laika periodā tie bijuši ap 60-70 izsaukumi. Tāpat NMPD mediķu novērojumi liecina, ka arī gūtās traumas ir sarežģītākas un smagākas, kas izskaidrojums ar neuzmanību un pārgalvību.

Lai izvairītos no nelaimes gadījumiem, kuri nereti beidzas ar traģiskām sekām, bērniem un pusaudžiem ir jābūt apdomīgiem, bet vecākiem divkārt atbildīgiem. NMPD aicina pieaugušos atkārtoti pārrunāt ar bērniem un jauniešiem to, kā izvairīties no nelaimes gadījumiem un smagām traumām. Labs palīgs tam ir Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izveidotais digitāli šķirstāmais žurnāls "Bērnam droša vasara", kas pieejams SPKC mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas