Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sikspārņi Latvijā iet bojā vēja elektrostaciju turbīnās

Zoologi, apsekojot vēja elektrostacijas (VES), secinājuši, ka to turbīnās iet bojā sikspārņi, tāpēc nākotnē būtu jādomā par rūpīgāku vietas izvēli, uzstādot jaunas iekārtas, kā arī, iespējams, jāmaina jau esošo ekspluatācija.Sikspārņu eksperti un ornitologi pašlaik veic izpēti Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevumā ar mērķi izvērtēt potenciālo vēja elektrostaciju iespējamo ietekmi uz putniem un sikspārņiem.

Tas tiek darīts vietās, kur ir plānots būvēt jaunas VES, paplašinot esošos vēja parkus, un kuras varētu būt putniem un sikspārņiem jūtīgas teritorijas to migrācijas ceļu dēļ. Pētījums aptver Ventspils novada teritoriju Vēde-Rinda, Dundagas novada Dundagas pacēlumu, kā arī Liepāju, tai piegulošo teritoriju un Priekules novadu. Tam paredzēts tērēt 5999 latus, pabeidzot novērtējumu novembrī. Vācijā, kur veikti nopietnāki pētījumi, aprēķināts, ka vēja parkos iet bojā ap 180 000 sikspārņu gadā, Dienai pastāstīja bioloģijas zinātņu doktors Gunārs Pētersons. Sikspārņu eksperts Viesturs Vintulis piebilda, ka Latvijā pie dažām VES pāris apsekojumos atrasts tik daudz beigtu sikspārņu, cik vācu kolēģi atrod gada laikā, tas ir no viena līdz septiņiem. Viņaprāt, jau iegūtie dati liecina par to, ka problēma pastāv un tai būtu jāatrod risinājumi.Vēja elektroenerģijas ražotāju savienības valdes priekšsēdētājs Kristaps Stepanovs savukārt norāda, ka jau pašlaik VES nevar uzcelt bez saskaņošanas ar ornitologiem. Sikspārņu pētnieku novērtējums gan līdz šim nav prasīts. Visu rakstu lasiet otrdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas