Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Skaidros pretrunīgo testu iemeslus

Vairākos sociālās aprūpes centros (SAC) atklājušies gadījumi, kas liecina, ka iegūti pretrunīgi Covid-19 testa rezultāti, izmantojot dažādas testēšanas metodes un materiālu paraugus. Tā kā testa rezultāti ietekmē statistikas rādītājus un, piemēram, iespēju konkrētā reģionā sākumskolas skolēniem apmeklēt skolu klātienē, tāpat nosaka virkni ierobežojumu, tad vairāki eksperti sniedza skaidrojumu, kā šāda situācija varēja rasties un kā rīkoties turpmāk.

Veicot polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) Covid-19 testus un antivielu eksprestestus, saņemti pretrunīgi rezultāti, valdības sēdē paziņoja labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL). Viņa skaidroja, ka saņemta informācija no vismaz trim SAC par atšķirīgiem testu rezultātiem. SAC Ērgļi 15. martā 46 klientiem tika veikti PĶR testi, no kuriem desmit rezultāts bija pozitīvs. Pēc tam tika veikti eksprestesti, kas neatklāja nevienu pozitīvu gadījumu, turklāt šādu rezultātu sniedza arī nākamajā dienā veiktie PĶR testi. Arī pašvaldības SAC Lode 18. martā tika nodoti 86 PĶR testi, no kuriem piecos gadījumos atklāts Covid-19, tomēr vēlāk veiktie eksprestesti uzrādīja, ka neviens nebija Covid-19 pozitīvs, turklāt līdzīgs rezultāts atkal uzrādīts PĶR testos. Līdzīga situācija novērota arī SAC Tērvete, kur sākotnēji atklāti 11 Covid-19 pozitīvi gadījumi, bet vēlāk veiktie testi neuzrādīja pozitīvus rezultātus.

"Ja laboratorija uzrāda pretrunīgus rezultātus, tad izšķirošā loma ir references laboratorijas testēšanai, kas var sniegt atzinumu, kurš rādījums ir kļūdains – pozitīvais vai negatīvais. Pretrunu iemesls kopīgi jānoskaidro laboratorijai, kura veica testēšanu, un references laboratorijai," valdības sēdē skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Tāpat viņš vērsa uzmanību, ka laboratorija, kas veica testus, atzinumu nav sniegusi un attiecīgā informācija ir nodota Nacionālās references laboratorijai – vienīgajai iestādei, kas galēji var noteikt, kurš no veiktajiem testiem bijis kļūdains.

Latvijas Covid-19 laboratoriju tīkla koordinators Sergejs Ņikišins atzina, ka šis nav pirmais gadījums, kad viena laboratorija izdod vienu, bet otra, testējot paraugu, citu rezultātu. Šādos gadījumos Nacionālās references laboratorija pieprasa laboratorijām pārsūtīt primāros paraugus, lai būtu iespēja pārtestēt un noskaidrot, vai pretruna saistīta ar pašu paraugu vai parauga noņemšanas metodi. 

Ņikišins norāda: "Ar testiem ir divas problēmas. Ja tiek testēts ar antigēnu eksprestestiem, tad pārtestēšana nav iespējama, jo tie ir veikti ātri un nav iespējams otrreiz izmantot. Arī skrīninga siekalu testus laboratorijā nepārtestē, jo siekalas kā testa materiālu var uzglabāt īsu laiku. Pēc 24 stundām paraugus nav iespējams pārtestēt." PĶR testi, it īpaši, ja tie veikti pēc iztriepes parauga, ir ar augstāku precizitāti nekā eksprestesti.

References laboratorijā veic pārbaudi, kāpēc dažādi testu rezultāti uzrādījās laboratorijās pārbaudītajos testos, vai fakts saistīts ar paraugu vai iespējamu kontamināciju, kas iespējams, ja laboratorija testē liela apjoma paraugus – dienā 5000 līdz 6000 paraugu. "Šādos gadījumos nevar izslēgt viltus pozitīvus rezultātus. Veiksim izmeklēšanu un sniegsim atzinumu. Ir gadījumi, ka cilvēks no vienas laboratorijas saņem pozitīvu rezultātu, bet, veicot atkārtotu testu citā laboratorijā, saņem negatīvu atbildi. Tā mēdz būt, ja cilvēks atrodas infekcijas slimības vēlīnā stadijā un organismā notiek vīrusa izdalīšanās. Pēc 10 un 14 dienām ko tādu var sagaidīt, bet uzmanīgu dara fakts, ka tas novērots tik lielā apjomā," atzīst Ņikišins.

Protams, ikviens vēlētos, lai pareizie būtu negatīvie rezultāti, bet Perevoščikovs uzsver, ka statistikas dati netiks mainīti, kamēr no laboratorijām nav atsaukti pozitīvie testa rezultāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas