Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Skolās organizēt mācības attālināti krīzes situācijā varētu apmēram mēnesi

Krīzes gadījumā Latvijas skolās nodrošināt attālinātu mācību procesu varētu aptuveni mēnesi, otrdien Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas E-pārvaldības apakškomisijas sēdē paziņoja Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks.

Viņš stāstīja, ka ir izvērtēti trīs iespējamie scenāriji - atsevišķu skolēnu karantīna saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisīto saslimšanu Covid-19, veselu izglītības iestāžu vai pat veselu pilsētu "slēgšana". Secināts, ka tehniskais nodrošinājums pašlaik ļauj nodrošināt mācības attālināti trīs līdz četras nedēļas.

Catlaks stāstīja, ka šāds process attiecināms uz pamatpriekšmetiem, jo, piemēram, sportu, mākslas un mūzikas priekšmetus šādi nodrošināt nevarot. Tāpat nevarot nodrošināt eksāmenu kārtošanu neklātienē.

Komentējot apakškomisijas priekšsēdētāja Jāņa Dombravas (VL-TB/LNNK) jautājumu, vai plānots apzināt interneta pieslēguma pieejamību mājsaimniecībās, lai attālinātās mācības varētu nodrošināt, Catlaks apgalvoja, ka, ņemot vērā dažādu izglītības iestāžu un vecāku saziņas platformu lietotāju skaitu, "diezgan droši" var teikt, ka internets pieejams 99% gadījumu, un lielākoties sistēmas tiek lietotas no mājas pieslēguma.

Dombrava pieļāva, ka vajadzības gadījumā valstij būtu jānodrošina atbalsts interneta pieslēgumam, kaut vai mobilajam telefonam.

Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) šodien sāk sarunas ar uzņēmumiem par iespējām nepieciešamības gadījumā Latvijas skolās nodrošināt attālinātu mācību procesu, pirmdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes sacīja izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP).

"Jau otrdien tiekamies ar E-klases, Uzdevumi.lv un Mykoob veidotājiem, lai apzinātu, kādas ir iespējas mācību procesu organizēt attālināti. Ja būs tāda nepieciešamība, tad ir aplēsts, ka attālinātas mācības varētu organizēt divu līdz četru nedēļu garumā," izteicās Šuplinska.

Trešā opcija, kuru IZM pagaidām vēl tikai apsver, ir saistīta ar mācību gada pagarinājumu, norādīja Šuplinska, gan paužot cerību, ka pie šiem līdzekļiem ķerties nevajadzēs.

LETA jau vēstīja, ka koronavīrusa dēļ mājas karantīna Latvijā noteikta vairāk nekā 160 cilvēkiem. Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs stāstīja, ka lielākoties šie cilvēki ir infekcijas skarto lidmašīnu pasažieri.

Latvijā līdz šim apstiprināti astoņi saslimšanas gadījumi ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, no tiem pēdējie pieci ir vienas grupas tūristi, kuri inficējušies Itālijā.

Līdz šim visiem Latvijā reģistrētajiem Covid-19 pacientiem slimība norit vieglā formā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas