Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Skolotāji lieliem brīnumiem netic

Par pedagogu streiku runāts ir gadiem, taču šis varētu būt tas brīdis, kad Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) savus draudus arī īsteno. Lai gan Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) konceptuāli piekrīt arodbiedrības prasībām un saprot tās bažas, tomēr vajadzīgo finansējumu atrast nevar. Turklāt tālāk diskusija esot jāveido kopā ar citām ministrijām.

Dienai pastāstīja IZM pārstāve Ilze Salna, jautājumi, kas saistīti ar jauno pedagogu darba samaksas modeli, tiks risināti darba grupā, kas joprojām darbojas. Ministrija arī nosūtījusi arodbiedrībai aprēķinus par papildus nepieciešamo finansējumu LIZDA prasību izpildei. Papildus jau esošajiem ministrijas aprēķiniem 2016. gada četriem mēnešiem tas būtu 10,9 miljoni eiro, 2017. gadam - 58,6 miljoni eiro, 2018. gadam - 64 miljoni eiro, bet 2019. gadam - 77 miljoni eiro. Tomēr, vai šāds finansējums būtu pieejams, nav zināms. Pedagogu algas paaugstināšanas grafiku gan varētu izstrādāt līdz nākamā gada martam. Konceptuāls atbalsts ir arī citām prasībām, taču tām jāmeklē risinājums kopā ar citām ministrijām vai iesaistītajām pusēm, un atkal viens no lielākajiem šķēršļiem ir nauda.

LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Edgars Grigorjevs Dienai vēl nevarēja sniegt sīkākus komentārus par ministrijas nostāju. Taču viņš netic, ka varētu tikt atrasts tāds kompromiss, lai plānotais streiks nenotiktu, jo, kā liecinot līdzšinējā sadarbība - nekādi brīnumi nenotiek. Grigorjevs arī atzīmē, ka izvirzītās prasības nav nekas astronomisks, bet gan jau iepriekš noteiktas normatīvajos aktos vai arī pašas ministrijas sākotnēji solītas. Līdz ar to arodbiedrība no saviem nosacījumiem neatkāpjas.

Prasības ir vairākas. Pirmām kārtām pieļaujams neesot tas, ka valdība plāno finansēt pedagogu darba samaksas jauno modeli no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai gan izglītība valdības prioritātēs ir trešajā vietā. Tāpat nākamā gada budžetā finansējums izglītībai un zinātnei nav paredzēts likumos noteiktajā apmērā. Līdz ar to, pēc arodbiedrības domām, valstī tiek turpināts tiesiskais nihilisms, nerunājot par vairāku priekšvēlēšanu laikā doto solījumu godprātīgu izpildi. Diemžēl arī sociālā dialoga ceļā nav panākts vēlamais rezultāts. Runājot precīzāk, kopš šā gada jūnija notikušas vairāk nekā 20 arodbiedrības tikšanās ar iesaistītajām pusēm, taču tās nav devušas vēlamo rezultātu. 

Kā iepriekš ziņots, skolotāju streiks varētu notikt oktobra beigās.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 29.septembra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas