Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita
Lielākā daļa balsstiesīgo pilsoņu savu gribu izteiks sestdien, taču jau no šodienas pievakares trīs dienas iespējams nobalsot iepriekš

Šodien var sākt balsot visos pašvaldību vēlēšanu iecirkņos

No pirmdienas jau atvērti vēlēšanu iecirkņi visā Latvijā. Taču no šodienas tie, kas vēlēšanu dienā nebūs sava iecirkņa tuvumā, var piedalīties iepriekšējā balsošanā – dažas stundas dienā tā būs pieejama visos iecirkņos. Tomēr lielākā daļa vēlētāju pie urnām dosies sestdien, kad iecirkņus atvērs jau septiņos no rīta.

Šogad ir rekordliels to vēlētāju skaits, kuri izvēlējušies mainīt iecirkni savas pašvaldības robežās, stāsta Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars, piebilstot, ka tas gan nenozīmē, ka būs lielāka vēlētāju aktivitāte kopumā. Iespēju izmantojuši 8793 vēlētāji, bet 2013. gada vēlēšanās iecirkni mainīja 3417 iedzīvotāju. Toreiz to darīt ar e-pakalpojuma palīdzību gan varēja tikai nedēļu. Savukārt 2014. gadā Eiropas Parlamenta vēlēšanās iecirkni mainīja 7533 cilvēki.

Tā kā balsot katrs vēlētājs var tikai konkrētā iecirknī, kurā viņa vārds ir vēlētāju reģistrā, šajās vēlēšanās iespējams izmantot ne vien pases, bet arī personas apliecības. 2013. gadā Diena rakstīja, ka vairāki balsotāji mēģināja vēlēt, izmantojot autovadītāja apliecību, kas šim mērķim neder. Kā ierasts, arī šogad jau savlaikus izsūtīti paziņojumi, kuros norādīts numurs sarakstā, vēlēšanu iecirkņa numurs un adrese. Šo vēstuli obligāti līdzi ņemt nevajag, balsot varēs arī bez tās, taču, ja vēlētājs zina savu numuru, viņš varēs nobalsot ātrāk un ērtāk. Savu iecirkni un numuru var noskaidrot arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un CVK mājaslapā.

Ja vēlētājs veselības stāvokļa dēļ nevar nobalsot vēlēšanu iecirknī, ir iespējams pieteikt balsošanu dzīvesvietā. Lai izmantotu šo iespēju, vēlētājam vēlēšanu dienā jāatrodas sava vēlēšanu iecirkņa teritorijā. Balsošana dzīvesvietā jāpiesaka līdz 3. jūnijam, ieteicams līdz plkst. 12. Iesniegums jānogādā iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts. Pieteikt šādu balsošanu drīkst jebkura vēlētāja uzticības persona – radinieks, draugs, kaimiņš, sociālais darbinieks vai paziņa, norāda CVK. Cimdars vēl aicināja neatstāt pieteikuma iesniegšanu uz pēdējo brīdi. 

Lai arī tas, kādā veidā izdarīt izmaiņas vēlēšanu zīmēs, ir skaidrots, joprojām gadās nepareizi aizpildītas zīmes. Izplatītākās kļūdas ir mīnusi un kāsīši rombiņos pie kandidātu uzvārdiem. Pareizi ir likt plusiņu rombiņā par kandidātu, kuru atbalsta, vai pilnīgi izsvītrot vārdu un uzvārdu tam, kuru neatbalsta. Plusiņi drīkst būt arī šķībi, bet divām līnijām rombiņā ir jākrustojas. Nav jēgas likt plusiņus pilnīgi visiem kandidātiem, tāpat kā visu izsvītrošana nenozīmē, ka balso pret sarakstu. Vēlēšanu zīme jāieliek aploksnē un tā jāaizlīmē, noņemot aizsargmalu. Aploksnes laizīt nevajag. Ja aploksne nebūs aizlīmēta, balsi ieskaitīs tik un tā, taču vēlams tomēr aizlīmēt, lai zīme neizkristu laukā.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 31.maija laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas